După prăbușirea avionului din Etiopia multe companii aeriene renunță la Boeing 737 MAX 8

Acțiunile companiei Boeing au scăzut cu 5% pe bursă, luni, după ce aproape 40% din flota mondială de aeronave 737 MAX 8 au rămas la sol, anunță Digi24.

La o zi după accidentul aviatic din Etiopia, autoritatea aviației civile din SUA a dat asigurări că aeronava poate fi utilizată în continuare de companiile aeriene. Însă marți, Australia și Singapore au anunțat că suspendă temporar folosirea modelului de avion, în timp ce așteaptă mai multe informații despre cauzele celor două incidente. Precedent, Indonezia, China, Insulele Cayman și Etiopia au anunțat și ele că suspendă toate zborurile cu acest tip de avion.

Printre companiile aeriene care nu mai pot folosi deocamdată Boeingul 737 MAX 8 se numără: China Southern Airlines, Garuda Indonesia, Shandong Airlines, Thai Lion Air, SilkAir, Fiji Airways, Ethiopian Airlines, Cayman Airways și Comair.

GOL, una dintre cele mai mari companii aeriene din Brazilia, a suspendat temporar utilizarea a șapte aeronave, iar Aeromexico a ținut șase avioane la sol.

Două companii aeriene românești, TAROM și Blue Air, au comandat la rândul lor acest tip nou de avion, însă acesta nu a intrat încă în flota companiilor

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Tarom a comandat 5 aeroane de acest tip care urmează să fie livrate companiei naționale în 2023. Blueair a comandat 15 avioane 737 MAX 8 și urmează ca în vară să intre primele în flotă.

Mii de pasageri au cerut schimbarea biletelor de avion

Mii de solicitări au venit de ieri către companiile aeriene care operează cu Boeing 737 MAX cereri de schimbarea biletelui de avion cu o altă aeronavă.

Conform informațiilor disponibile pe Planespotters, aproximativ 100 de aeronave de tip Boeing 737 MAX din cele peste 160 aflate în serviciul comercial în întreaga lume sunt înmatriculate în China. Pe lângă operatorii din China, și companiile aeriene Cayman Airlines și Ethiopian Airlines au decis imediat după accident să scoată temporar din serviciul comercial aceste aeronave. Cayman Airlines deține două Boeinguri 737 MAX iar Ehiopian patru și alte 30 comandate.

Boeing 737 MAX este în serviciul operațional și în România

Flydubai este compania care operează în România cu Boeing 737 MAX pe ruta București – Dubai și retur.