După zece ani petrecuți în Italia s-au întors acasă unde au devenit părinți pentru patru copii orfani

Din ce în ce mai mulţi românii care s-au întors acasă din străinătate se orientează spre meseria de asistent maternal şi îi ajută pe copiii părăsiţi în maternităţi.

Pentru fiecare minor luat în îngrijire statul român acordă o indemnizaţie de 600 de lei, dar şi un salariu lunar

Asistentul maternal are obligaţia să se ocupe de creşterea şi îngrijirea copiilor pe care îi primeşte în plasament, iar pentru activitatea sa, primește un salariu corespunzător funcţiei de asistent social cu studii medii, la care se adaugă o serie de bonusuri. Deşi a lucra cu copiii presupune multă responsabilitate şi dăruire, dar şi asumarea unor riscuri, este exact ca meseria de părinte: neîntreruptă și plină de satisfacții.

După zece ani petrecuţi în Italia, doi soţi din Iaşi s-au întors acasă

Cu banii pe care au reuşit să îi strângă şi-au făcut o casă, iar acum s-au angajat asistenţi maternali şi cresc patru copii din centrele de plasament. Familia Vlase este prezentată într-un reportaj la știrileprotv.ro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ionela Vlase, femeia devenită asisitent maternal, povestește: „Nu ne găseam locul acolo, în Italia. Am stat aşa câţiva ani buni, soţul a stat mai mult. Ne descurcam bine cu banii, dar suntem prea familişti, am zis să ne liniştim, să facem și o carte de muncă.”

Cei doi soţi s-au ataşat de copii, iar pe unul dintre ei, un băieţel de 4 ani, l-au şi adoptat. Mai au doi fii ai lor, iar acum sunt cu toţii o familie mare şi fericită.

Povestea se repetă într-un alt sat din Moldova

Elena Bordeianu a lucrat, împreună cu soţul, în Belgia într-o fabrică unde se matuia sticlă. De când au revenit în ţară au luat doi copii în plasament.

„Nu ne-am găsit liniştea sufletească, cum se spune şi am optat pentru revenirea în ţară. Dintotdeauna mi-am dorit să fac ceva care implică copii mici. Îl avem pe Vlăduţ de la o lună, acum are 4 anişori, îl avem și pe Nicolas de la 2 săptămâni” declară cu mândrie Elena Bordeianu.

În centrele de plasament din România sunt zeci de mii de fetiţe şi băieţi. Reprezentanții de la Direcţia pentru Protecţia Copilului spun că întoarcerea în ţară a celor plecaţi la muncă în străinătate ar putea însemna pentru mulţi dintre copiii abandonați o şansă pentru o viață mai bună.

Cei care doresc să devină asistenţi maternali trebuie să treacă mai multe teste la Direcţia pentru Protecţia Copilului şi să deţină locuinţe decente.

Asistenţii maternali primesc în România un salariu de 1250 de lei, iar pentru fiecare copil luat acasă şi o indemnizaţie de 600 de lei pe lună. De asemenea, se acordă un spor de 15% pentru cel de-al doilea copil pe care îl au în grijă şi 25%, dacă se ocupă de un copil cu handicap. Părinții vor primi și alocația de drept a copiilor luați în plasament.

Distribuie acest articol