Coronavirus în Italia: durata carantinei va depinde de simptomele prezentate de cei obligați să se izoleze

Ministerul Sănătății din Italia a transmis printr-o circulară unităților sanitare din teritoriu indicațiile actualizate privind durata carantinei în cazul persoanelor asimptomatice și a  celor cu simptome de Covid-19, informează ANSA.

Precizările vin după ce ministrul Roberto Speranza a anunțat că perioada de carantină se va reduce în Italia de la 14 la 10 zile. Măsura va fi introdusă în noul DPCM (Decretul Președintelui Consiliului de Miniștri) care urmează să fie aprobat de guvern în următoarele zile.

Circulara ministerului sănătății stabilește durata carantinei și condițiile în care aceasta poate lua sfârșit pentru persoanele care au primit rezultat pozitiv la testul pentru noul coronavirus.

Persoanele asimptomatice vor putea ieși din carantină după 10 zile + un test negativ

Persoanele asimptomatice (nu prezintă simptome) care au rezultat pozitiv pentru testul la SARS-CoV-2 se pot întoarce în comunitate după o perioadă de izolare de cel puțin 10 zile de la primirea rezultatului, dar cu condiția să repete testul și acesta să rezulte negativ.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Persoanele cu simptome de Covid-19 vor putea ieși din carantină după 10 zile, din care cel puțin 3 zile fără simptome + un test negativ

Persoanele simptomatice care au primit rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2 pot reveni în comunitate după o perioadă de izolare de cel puțin 10 zile de la apariția simptomelor, având un test molecular cu rezultat negativ efectuat după cel puțin 3 zile fără simptome (10 zile, din care cel puțin 3 zile fără simptome + test negativ).

Contactele strânse ale persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, confirmate și identificate de autoritățile sanitare în urma anchetelor epidemiologice, trebuie să respecte o perioadă de carantină de 14 zile de la ultima expunere la caz sau o perioadă de carantină de 10 zile de la ultima expunere cu un test negativ efectuat în a zecea zi.

Persoanele care, în ciuda faptului că nu mai prezintă simptome continuă să aibă rezultat pozitiv la testul molecular pentru SARS-CoV-2, dacă sunt fără simptome de cel puțin o săptămână vor putea opri izolarea după 21 de zile de la debutul simptomelor.

De asemenea, se recomandă ca la sfârșitul carantinei toate persoanele să facă un test molecular, mai ales cele care trăiesc sau intră în contact regulat cu subiecți fragili și cu risc de complicații.