Editura Rediviva din Milano participă cu șapte volume de istorie și literatură românească la Târgul Internațional de Carte de la Torino

Editura Rediviva și Centrul Cultural Italo Român din Milano propun cititorilor la actuala ediție a Târgului Internațional de Carte de la Torino, o serie de volume de istorie și literatură românească, menite să contribuie la cunoașterea culturii române în Peninsulă.

Cele șapte proiecte editoriale sunt incluse în cadrul colecțiilor: Caiete românești (Quaderni romeni) și Culturi și civilizații (Culture e civiltà) apărute în perioada 2019-2022.

Atenția editurii Rediviva a fost acordată a trei mari clasici literaturii române: Ioan Slavici, Liviu Rebreanu și Duliu Zamfirescu, prin publicarea volumelor: Moara cu noroc (Il mulino fortunato), în traducerea lui Irina Țurcanu; Viața la țară. Tănase Scatiu (La vita in campagna. Tănase Scatiu) de Duiliu Zamfirescu, în traducerea lui Ingrid Beatrice Coman Prodan, Ciuleandra (La Ciuleandra), Amândoi (Tutti e due) de Liviu Rebreanu, în traducerea lui Alessio Colarizzi Graziani și Alina Monica Turlea, apărute în perioada 2020-2022.

Tot în cadrul colecției Quaderni romeni a apărut și volumul (Romania. Un viaggio nella memoria, 1957-1967. Un decennio dificile) de Ida Garzonio, un volum care reunește amintirile autoarei legate de România și traducerile sale literare realizate în anii ’60 din literatura și poezia română (Mihail Sadoveanu, Nina Cassian, Anatol E. Baconsky etc.)

Și colecția Culturi și civilizații se îmbogățește cu două importate volume semnate de istoricul și academicianul Ioan Aurel Pop: volumul Identitatea românească (L’identità romena), în traducerea lui Violeta Popescu, prefață prof. Cesare Alzati și recenta traducere De la romani la români. Pledoarie pentru latinitate, [Dai romani ai romeni. Elogio della latinità], în traducerea lui Ida Garzonio și Violeta Popescu, prefață prof. Bruno Mazzoni.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

România participă în perioada 19-22 mai la Târgul de Carte de la Torino cu un stand național având ca motto: „Romania, il coraggio di fare letteratura – România curajul de a scrie literatură” menit să promoveze nu doar literatura română contemporană, ci şi lucrări ale autorilor români din domeniile filosofiei, istoriei, criticii literare etc., apărute în limba italiană în ultimii trei ani.

 

Tema ediţiei din acest an este „Cuori selvaggi / Inimi nestăvilite”.

Standul României este situat în Pavilionul 1, B44-C43, al complexului expoziţional Lingotto Fiere.

Organizatori: Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneția, Accademia di Romania in Roma.

Patronaje: Ambasada României în Republica Italiană, Consulatul General al României la Milano.

Editura Rediviva împlinește 10 ani de activitate editorială, fiind un proiect al Centrului Cultural Italo-român, fondat în anul 2008 la inițiativa unui grup de scriitori, traducători, profesori români și italieni.

@rotalianul