Mario, robotul-badantă care promite să ia locul îngrijitoarelor, bonelor și infirmierilor în viitorul apropiat

Deși momentan are diverse nume, de la „Mario”, la „Zora”, „Zorarobot” sau altele, scopul acestui robot este unul singur: să înlocuiască îngrijitoarele, bonele și chiar și infirmierii pe viitor, acest lucru fiind deja posibil în anumite aspecte ale acestor profesii, dar nu în totalitate.

Thomas Messervery și Diego Reforgiato Recupero, fondatorii companiei R2M, au dat viață acestui proiect în urmă cu un an, în localitatea italiană Pavia, unde alături de o echipă de circa 20 de programatori au creat nucleul acestui sistem avansat.

Poreclit adesea și „Pepper Zora”, robotul-badantă a fost scos pe piață de curând la prețul de 15.000 de euro iar creatorii săi garantează celor care-l vor cumpăra că vor economisi datorită acestei tehnologii jumătate din timpul și banii lor.

„Cu acest tip de robot se poate economisi, în diferite ocazii, 50% din timp, prin urmare și din costuri”, declară co-fondatorul Thomas Messervery.

Dar ce poate să facă Mario pentru bolnavii, bătrânii sau copiii cărora trebuie să le ofere asistență?

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Principalele funcții de care robotul-badantă dispune în acest moment sunt de natură medicală, asistență pentru bătrâni și pentru copii, scrie ziarul local La Provincia Pavese.

De exemplu, Mario va putea fi folosit în spitale, în faza de internare a pacienților, robotul fiind capabil să adune și să arhiveze cel puțin 20 dintre cele 40 de întrebări care de regulă sunt puse bolnavilor, ajutând astfel la reducerea timpului dedicat de personalul uman pentru efectuare acestor operațiuni.

În Franța, spun fondatorii pentru a oferi un alt exemplu, robotul a avut rezultate foarte bune în ajutarea bolnavilor de Alzheimer sau a persoanelor cu handicap.

De asemenea, creatorii au declarat că robotul este foarte ușor de folosit și poate fi programat să adopte diferite comportamente complexe, în funcție de necesitățile persoanelor cărora trebuie să le ofere asistență.

„Cu Zora (Mario, robotul-badantă – n.r.) nu este nevoie să ai un departament IT sau să fii un expert de robotică pentru a crea noi funcționalități sau comportamente de adăugat robotului. Platforma oferită de Zora este comparabilă cu un sistem operativ instalat pe un computer normal. Fără acest sistem, ar fi foarte dificil pentru cei fără experiență să folosească un computer. Cu sistemul operativ, în schimb, poți folosi computerul pentru a schimba lumea. Așadar, Zora oferă o platformă care permite folosirea robotului cu ușurință și crearea de noi funcționalități, fără a intra în detalii tehnice”, au declarat fondatorii R2M.

Robotul este capabil să interacționeze cu pacientul, să răspundă la unele întrebări, înlocuind astfel în mod parțial personalul uman dar numai în activitățile repetitive. De asemenea, comportamentele implementate în acest robot pot fi cerute și la comandă, spun creatorii.

„O asociație care oferea asistență copiilor ne-a propus să-l programăm pe Mario să joace «girotondo» (un joc practicat des în grup de copiii din Italia). Noi l-am programat să facă asta și a funcționat”, povestește Thomas Messervey.