Eliminarea discriminării șoferilor români în vestul Europei, obiectiv al sindicatelor din domeniul transportului rutier

Primul Birou Internațional de Cooperare Sindicală destinat sindicatelor din domeniul transportului rutier, al cărui obiectiv este eliminarea discriminării șoferilor români în vestul Europei, a fost inaugurat, vineri, la Târgu Mureș, informează Agerpres.

Biroul va funcționa la sediul Uniunii Județene a Sindicatelor Libere Mureș — Filiala CNSLR Frăția

Va avea ca rol dezvoltarea sindicatelor din domeniul transportului rutier și este finanțat de cele cinci organizații sindicale din Europa, 3F Danemarca, ACVCSC Transcom Belgia, ABVV—BTB Belgia, TIF 1897 Suedia și Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF).

Roberto Parillo, președintele Federației Europene a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) a declarat:

„Prin urmare, dacă șoferul român lucrează în Franța, acesta ar trebui să beneficieze de legea franceză, fără nicio discriminare. Prin acest proiect de cooperare intenționăm să sprijinim sindicatul transportatorilor din România să protejeze șoferii români care lucrează în state din Europa.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dincolo de aparențe, este clar că, dacă dorim să construim o Europă care să fie în beneficiul și favoarea omului de rând, trebuie ca toți cetățenii Europei să se simtă nediscriminați. Trebuie să admitem că șoferii români care lucrează în Vest și sunt discriminați sunt angajați de către societăți de transport rutier din firmele vestice.

Nu doar vrem să îi ajutăm pe colegii din România să reprezinte și să apere drepturile șoferilor care lucrează în afara țării, dar dacă aceștia vor veni la sindicatele noastre, îi vom ajuta, vom face totul să încetăm această discriminare pe bază de naționalitate. Într-adevăr, această cooperare să fie un început, nu scopul final, dorim ca acest exemplu să îl extindem și către alte țări, fiindcă dorim să punem capăt discriminării cetățenilor europeni.”

Fleming Smidt, de la Sindicatul 3F Danemarca

A afirmat că acest proiect este primul de acest gen în Europa și se speră ca acesta să fie un sprijin acordat șoferilor român, atât în țară, cât și peste hotare.

Acesta a spus că înainte de deschiderea Biroului Internațional de Cooperare Sindicală, timp de 5 ani, au fost colectate informații despre ‘condițiile îngrozitoare’ în care muncesc și trăiesc șoferii români care lucrează în state din Vestul Europei.

Reprezentantul ABVV—BTB Belgia, John Reynaert

Consideră că șoferii din România sunt victimele goanei după profit a unor companii de transport din Belgia, Danemarca, Germania ori Suedia, care se folosesc de ‘munca ieftină’ a acestor oameni, cărora li se plătește salariul minim, sunt exploatați și nu se bucură de aceleași condiții ca și colegii lor din alte state.

Din acest motiv, prin biroul deschis la Târgu Mureș se va acorda consultanță acestor oameni, care trăiesc în străinătate în condiții foarte grele, nu beneficiază de asigurări medicale sau de alte legi care să îi protejeze, iar la nivel european se va milita pentru ca aceștia să primească o plată egală, pentru o muncă egală, a precizat sursa citată.