Erau plecați din Italia dar continuau să primească bani de la stat. Indemnizație de invaliditate anulată

Operațiunea „Ghost invalids” („Invalizi fantomă”) din zona provinciei Ancona a scos la iveală un prejudiciu de 218.000 de euro pentru statul italian. În timp ce erau stabiliți cu domiciliul în afara Italiei, unii dintre ei întorși în țările de origine, 11 asistați continuau să primească indemnizații de invaliditate cu valori cuprinse între 7.000 și 42.000 de euro pe an pentru un total de 218.000 de euro, relatează ANSA.

Operațiunea „Ghost Invalids” a fost organizată de Garda Financiară din Ancona, agenții au descoperit în urma cercetărilor un număr de 11 cetățeni români, marocani, macedoneni, bulgari, dar și italieni care, deși plecați chiar și de 10 ani din Italia, continuau să primească pensia sau indemnizația de invaliditate. În urma unor controale încrucișate din registrul civil al administrațiilor localităților din teritoriu (Ancona, Falconara Marittima Cerreto d’Esi, Osimo, Sassoferrato, Monte Roberto, Serra San Quirico și Cupramontana) și INPS a reieșit că acete persoane nu mai erau rezidente de ani de zile în Italia, dar continuau să primească bani constituind ajutor financiar de invaliditate.

Articolul 70 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, stabilește că prestațiile de securitate socială cu caracter necontributiv nu pot fi exportate 

În consecință, pensia socială, pensia pentru nevăzători sau pentru persoane cu defecte de auz, pensia sau indemnizația de invaliditate, precum și alte prestații financiare necontributive de asistență socială din partea statului italian, nu pot fi primite în cazul în care vă schimbați rezidența în alt stat deoarece acestea sunt rezervate persoanelor care figurează cu reședința pe teritoriul Italiei.

Chiar dacă nu vă schimbați reședința, indemnizațiile de asistență socială nu pot fi primite în afara teritoriului Italiei, ci vor fi creditate în instituțiile bancare italiene, respectând condiția ca șederea în străinătate să fie de scurtă durată. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să se depășească 6 luni, în caz contrar INPS suspenda plata indemnizației, cu excepția în cazul unor motive serioase de sănătate documentate, explică superabile.it. După 1 an de la suspendare, dacă beneficiarul se atestă că nu s-a întors la reședința din Italia și că nu a prezentat certificate medicale care să dovedească permanența sa în străinătate, prestația de invaliditate va fi anulată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La două persoane supuse controalelor Gărzii Financiare din Ancona, le-a fost sechestrată suma de 19.000 de euro. Toți cei 11 cetățeni, care primeau indemnizația de invaliditate deși nu mai locuiau pe teritoriul Italiei, au fost denunțați pentru deturnare de fonduri în dauna statului. Ei vor fi obligați să returneze statului italian sumele încasate ilegal.