Escrocheria cu valize de la aeroport vândute cu 2 euro. Metoda prin care ți se pot fura datele bancare

O nouă schemă de fraudă captează atenția și urmărește obținerea datelor bancare ale oamenilor prin promisiunea vânzării de bagaje „pierdute” la aeroport, la un preț incredibil de mic, doar 2 euro.

Anunțurile, aparent atractive, sunt de fapt capcane bine orchestrate de hackeri pentru a fura informații financiare și date personale.

Acestea redirecționează către un site pentru a efectua plata, unde utilizatorul introduce datele, cum ar fi numărul cardului de credit, care va fi apoi folosit de hackeri pentru a fura bani și informații sensibile.

Cum funcționează înșelătoria?

Totul începe pe rețelele sociale, în special pe Facebook, unde sunt promovate anunțuri sponsorizate care prezintă imaginile unor depozite pline ochi cu valize, sugerând că sunt bagaje nerevendicate de proprietari și care se vând pentru suma simbolică de 2 euro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mesajul tentant promite livrarea valizelor, în care nu s-a umblat și nu se știe ce conțin, și acceptă returnarea produselor în termen de 30 de zile.

Cu toate acestea, în momentul în care un utilizator interesat introduce datele cardului pentru achiziție, infractorii cibernetici preiau controlul asupra informațiilor sensibile.

Multe dintre anunțuri folosesc imagini false care arată depozite aeroportuare pline de valize.

De exemplu, un anunț pretinde că valizele provin de la aeroportul din Veneția, dar în imagine apare un semn distinctiv al aeroportului din Roma.

photo_2024-04-03_21-40-20
Sursa foto: Fanpage

Aceasta nu este prima încercare de acest gen, având precedente chiar de la începutul anului, când au fost promovate bagaje pierdute la aeroportul Fiumicino din Roma.

În ultima săptămână au fost create noi profiluri false ale aeroporturilor. Printre acestea, Marco Polo din Veneția, Bergamo Orio al Serio, Leonardo da Vinci, există și pagini care au ales nume mai puțin specifice, cum ar fi Rome Airport sau pur și simplu Aeroporto.

Dar escrocii sunt deosebit de creativi, ei creează profile false ale aeroporturilor din toată lumea, de la Auckland (SUA) la Oslo (Norvegia).

La postările lor sunt și comentarii false, ale unor așa-zise persoane care ar fi primit valize la 2 euro

Unele pagini au acumulat mii de aprecieri și urmăritori, câștigând astfel credibilitate în ochii utilizatorilor.

Profilurile false, create special pentru a prinde utilizatorii în capcană, nu doar că urmăresc paginile, dar și interacționează cu comentarii și distribuiri.

Acestea publică fotografii cu valize deschise și scriu recenzii, descriind ce au găsit în bagajele pierdute. Pe lângă conturile false, escrocii folosesc și profiluri furate pe platformă.

Comentariile urmează toate același scenariu. Utilizatorii falși scriu: „Am dat peste un aparat foto Nikon și câteva tricouri noi pentru bărbați, chiar de mărimea mea! Dar aparatul foto nu avea încărcător și bateria era descărcată!”

Sau: „Acum șapte zile am efectuat plata pentru valiza. Astăzi am primit coletul! Încă nu l-am desfăcut dar îmi place deja! Chiar dacă nu este nimic înăuntru, valiza valorează de 15 ori mai mult.”

Recenziile apar de mai multe ori sub postări, fiind copiate și lipite pentru a crește interacțiunile. Mai mult, adesea apar aceiași utilizatori care postează mai multe comentarii diferite.

Reprezentanții Aeroportului Fiumicino din Roma, unul dintre cele vizate de aceste înșelătorii, au declarat pentru Fanpage.it că a identificat cel puțin două duzini de astfel de cazuri recente, evidențiind o problemă persistentă și în creștere.

„Nu este prima dată când apar fraude de acest gen. Recent am numărat cel puțin douăzeci de cazuri similare. În mare parte sunt pagini de socializare, când reușim să închidem unele, altele noi sunt deschise simultan”, au explicat reprezentanții Aeroportului Roma Fiumicino Leonardo Da Vinci.

Când pagina este raportată, se intervine prin securitatea informatică a aeroportului și ulterior prin poliția poștală. În orice caz, nicio lichidare nu poate fi autorizată și gestionată de către aeroporturi.

Dacă obiectul pierdut nu este revendicat în termen de un an, devine proprietatea statului și este apoi vândut într-o licitație publică organizată împreună cu Institutul de Vânzări Judiciare.