Românii vor călători fără vize în Canada din decembrie 2017. A fost aprobat de Parlamentul European acordul comercial UE-Canada (CETA)

Acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA) a fost supus votului Parlamentului European miercuri, 15 februarie, și a fost aprobat. Acesta va permite cetățenilor români să călătorească fără vize în Canada începând de la 1 decembrie 2017.

Potrivit Reuters, 408 europarlamentari au votat pentru și 254 împotriva CETA, iar 33 s-au abținut.

Acordul trebuie să intre acum în procedura de ratificare la nivelul fiecărei țări UE, ceea ce va însemna un proces destul de îndelungat. Votul din Parlamentul European va fi suficient însă pentru aplicarea timpurie a unor măsuri, încă din aprilie.

Acordul CETA a fost semnat anul trecut la Bruxelles cu emoții, după ce Valonia, una dintre regiunile Belgiei, a blocat tratatul chiar în ultima fază dinaintea semnării, acceptând în cele din urmă după lungi negocieri.

De acest acord comercial  erau legate speranţele românilor de a călători fără vize în Canada, începând de anul acesta. Ottawa a fost de acord să ridice restricţiile parțial de la 1 mai pentru cei care au deja vize și de la 1 decembrie 2017 pentru toți cetățenii români, dar doar dacă tratatul de liber schimb cu Uniunea Europeană ar fi fost semnat. Astfel,  la sfârșitul anului, românii vor scăpa de vizele pentru Canada.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Comisia Europeană consideră că acest acord comercial este cel mai avantajos pe care Uniunea l-a încheiat vreodată.

Susţinătorii CETA afirmă că acordul va duce la creşterea cu 20% a comerţului între Canada şi Uniunea Europeană şi va creşte economia Uniunii Europene cu 12 miliarde de euro, dar şi cea a Canadei cu aproape 8,4 miliarde de euro (9 miliarde de dolari). Cu toate acestea, tratatul a atras numeroase critici din partea sindicatelor şi a grupurilor protestatare care susţin că aceste acorduri vor da mai multă putere multinaţionalelor.