Ești rezident de peste 60 de zile în Italia? Nu poți circula cu o mașină înmatriculată în România

Schimbări majore în regimul de folosire a autovehiculelor înmatriculate în alte țări au avut loc recent în legislația italiană. „Am inclus în Decretul de Securitate o prevedere care, cu câteva excepții, interzice celor care locuiesc în Italia mai mult de 60 de zile să circule pe teritoriul italian cu vehicule înmatriculate în străinătate”, declara Danilo Toninelli, Ministrul Transporturilor și al Infrastructurii din Italia. Între timp decretul a fost votat în Parlament iar prevederile au fost incluse în Codul rutier italian.

Articolul 93 din Codul rutier italian, la punctul 1 bis prevede conform ultimelor modificări:

„Este interzis cetățenilor care au stabilită reședința în Italia de peste 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate.”

De asemenea, decretul legislativ 113/2018, votat în Parlamentul italian interzice și conducerea mașinii unei rude sau a unui prieten care trăiește în străinătate.

Decretul 113/2018 transformat în lege prevede însă că mașinile luate în leasing sau închiriate pe termen lung de o societate străină pot circula în Italia fără limită de timp.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Legea este deja în vigoare.

 

Cei care vor fi opriți în trafic cu o mașină cu numere străine și nu vor demonstra că sunt rezidenți de mai puțin de 60 de zile în Italia, vor plăti o amendă începând cu 712 de euro și mașina va fi depusă într-un depozit judiciar pe o perioadă de maxim 180 de zile, timp în care trebuie plătită amenda, înmatriculată mașina sau făcute documentele de expatriere. Altfel aceasta va fi confiscată definitiv.

Pentru mașinile în leasing sau închiriate, șoferul este obligat să demonstreze închirierea sau leasing-ul cu documente, altfel va fi sancționat cu amendă iar mașina va fi sechestrată până la aducerea documentelor doveditoare.

Italia: Șofer român, mașina confiscată și amendă de 1.112 euro, circula neregulamentar cu numere de înmatriculare românești