Exclusiv: Cercetător italian despre nivelul de trai din Italia. Provinciile cu cele mai bune salarii recomandate străinilor

Unde se trăiește cel mai bine în Italia? Dacă vorbești cu românii din Peninsulă, răspunsurile pot fi, desigur, numeroase și diferite. Unii apreciază salariile din nordul Italiei sau din principalele orașe, alții laudă clima, prețurile și liniștea micilor centre urbane din sudul Italiei. La fel de diferite sunt și criteriile care au stat la baza alegerii orașului de reședință. Mulți români au venit acolo unde era deja stabilit cineva din familie, alții au ales localități mari, în speranța găsirii unui loc de muncă sau a unui contract bun. Mai sunt și tinerii, care studiază în orașe cu universități prestigioase. 

Dar unde se trăiește, statistic vorbind, cel mai bine în Italia? Care au fost efectele pandemiei asupra nivelului de trai? Unde se găsește de muncă, unde sunt servicii sanitare mai bune sau unde pot copiii să aibă o educație de calitate? Care sunt orașele cele mai sigure, unde avem oferta culturală cea mai bogată? Universitatea „La Sapienza” din Roma, publicația Italia Oggi și Cattolica Assicurazioni întocmesc în fiecare an un clasament al orașelor cu cea mai bună calitate a vieții din Italia. Vă prezentăm, mai jos, detaliat, datele din Raport. 

Rotalianul a discutat apoi în exclusivitate cu coordonatorul studiului, ajuns la a 23-a ediție: cercetătorul Alessandro Polli, de la Universitatea „La Sapienza”, pentru a afla detalii suplimentare, legate de nivelul de trai în diferite zone ale Italiei. Informațiile pot fi foarte utile, mai ales pentru acele familii de români care doresc să se mute în alte zone ale Italiei, să-și trimită copiii la studii sau să vadă cum se trăiește în localitatea lor, în comparație cu alte orașe. 

Iată câteva din rezultatele cercetării, iar mai jos interviul realizat cu profesorul Alessandro Polli:

Se trăiește mai bine în Nord

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un prim rezultat al cercetării arată că se trăiește  mai bine în nordul Italiei, ceea nu este deloc surprinzător. Însă marile orașe precum Torino și Milano nu sunt pe primul loc. Pe primul loc, în 2021, găsim orașul Parma!

Pe ultimele locuri din clasament sunt mai multe orașe din sudul Italiei. Iar capitala? Ei bine, nivelul de trai la Roma, potrivit ultimului raport, scade în fiecare an, din ce în ce mai jos în clasament. Dacă în 2020 a ocupat poziția 50, în 2021 a coborât pe poziția 54.

Orașe din sud precum Napoli și Crotone ocupă penultimul și, respectiv, ultimul loc. Prin urmare, decalajul dintre Nord și Sud crește, iar diferența este cu atât mai marcată după pandemie. Evident, orașele din Nord au reușit să facă față mai bine crizei sanitare și sociale cauzate de Covid-19 și și-au revenit aproape în timp record. Însă la coada clasamentului mai găsim și orașe din centru și nord precum Asti, Como sau Rimini.

Bani albi pentru zile negre

Milano se confirmă cel mai bun oraș din punct de vedere al veniturilor și al muncii. Acest criteriu satisface atât nevoile de bază ale omului, cât și dorințele personale. La Milano, aproape toți cei intervievați au declarat că reușesc să pună deoparte bani care pot fi utili dacă întâmpină dificultăți economice în viitor.

Din punct de vedere al siguranței, însă, situația la Milano este una dintre cele mai proaste, în timp ce Aosta se poate lăuda cu cel mai bun scor. Acest criteriu ține cont în special de riscurile de accidente rutiere și infracțiuni, care pot duce la deteriorarea bunurilor, la situații de stres și angoasă, dar și la suferință fizică. 

Siena și Trieste, pe primul loc la cultură și educație

Orașe precum Siena, Rimini și Aosta sunt în top în ceea ce privește timpul liber. Aici există o ofertă culturală excelentă, care favorizează crearea de relații interumane. Calitatea foarte bună a timpului liber este dată și de prezența asociațiilor, centrelor sportive dar și a cinematografelor, muzeelor ​​și teatrelor.

În ceea ce privește educația, orașul Trieste este în vârful topului Aici există o rată foarte scăzută de abandon școlar și o rată de pregătire ridicată, astfel încât să garanteze oportunități excelente de intrare pe piața muncii și, implicit, oportunități de carieră.

Iată și interviul acordat în exclusivitate pentru Rotalianul de Alessandro Polli, cercetător, profesor la Universitatea „La Sapienza” din Roma și coordonator al Raportului cu privire la nivelul de trai din Italia. 

Care sunt criteriile luate în calcul pentru realizarea clasamentului?

Clasamentul final se întocmește pe baza calculului unui indicator compozit, care rezumă și acumulează, treptat, informațiile obținute din 85 de indicatori statistici, organizați în nouă macro criterii  de analiză (Afaceri și muncă, Mediu, Educație și formare, Populație, Infracțiuni și securitate, venituri și avere, securitate socială, sistem de sănătate, timp liber)

Au fost implicați în cercetare și parametri privind populația străină stabilită în Italia?

Nu în actualul raport, dar este una dintre direcțiile viitoare de cercetare. Problema principală este aceea de a avea suficiente informații pentru a construi cel puțin 6 indicatori statistici.

Pentru străini, unul dintre cele mai importante criterii de bază ar trebui să fie munca. Care sunt orașele în care se găsesc cele mai bune locuri de muncă, cel mai bine plătite, alături de condiții legale îndeplinite? Poate fi considerată Italia o „țară primitoare pentru străini”?

Dacă ne referim la dimensiunea „Afaceri și muncă”, care conține informații statistice privind ocuparea forței de muncă, șomaj, evoluția companiilor, apariția de start-up-uri inovatoare, cele 5 provincii care se clasează în primele poziții sunt Bolzano, Bologna, Fermo, Trento și Cuneo. 

De asemenea, obținem informații utile la capitolul  „Venituri și avere”. În clasamentul referitor la indicatorul remunerației medii anuale a angajaților, vedem orașe precum Milano, Bologna, Parma, Modena și Lecco în frunte.

Provincia care îndeplinește toate criteriile este Bologna dar, în general, toate provinciile din nordul Italiei ar putea fi foarte bune din punct de vedere al muncii pentru străini. 

Există o diferență de percepție între standardele unei vieți mai bune, între italieni și străini?

Cercetarea noastră nu se ocupă de percepții, ci clasifică provinciile italiene pe baza unor criterii obiective și a unor informații statistice oficiale.

Se vorbește mult despre orașe cu o calitatea a mediului ridicată: care sunt orașele din Italia unde se trăiește cel mai bine, din acest punct de vedere?

Clasamentul cu privire la calitatea mediului e condus de Reggio Emilia, Pordenone, Mantova, Parma și Lodi. Din nou, acestea sunt provincii de dimensiuni medii, situate în principal în nordul Italiei.

În ceea ce privește educația și sănătatea, sunt importante decalajele dintre orașele mici și cele mare? Mai ales între cele din Nord și Sud?

În Italia există un decalaj profund între Nord și Sud, în ceea ce privește sistemul școlar și formarea educativă. De exemplu, cu referire la criteriul „Educație și formare”, primele 5 provincii clasificate sunt Trieste, Bologna, Trento, Milano și Parma. 

În ceea ce privește dotarea unităților sanitare, în schimb, nu există nici un decalaj între Nord și Sud. De altfel, primele cinci provincii clasificate la criteriul sănătății publice sunt Isernia, Ancona, Catanzaro, Terni și Cagliari, adică 2 provincii din centrul Italiei și 3 din Sudul Italiei și insule.

Care a fost impactul pandemiei asupra orașelor italiene? Care sunt perspectivele de viitor, dacă pot fi prevăzute?

Pandemia nu a lovit toate provinciile italiene cu aceeași severitate. De fapt, mulți factori afectează răspândirea virusului, precum structura de vârstă a populației rezidente, asigurarea de unități sanitare, prezența unor activități care pot favoriza oportunitățile de contact social. De exemplu, o provincie în care predomină populația în vârstă poate înregistra o răspândire mai mare a virusului. În mod similar, o provincie cu o puternică vocație turistică ar putea înregistra o creștere a infecțiilor.

În comparație cu Europa, cum este calitatea vieții în Italia?

Eurostat produce statistici privind calitatea vieții în țările Uniunii Europene. Cu toate acestea, Oficiul European de Statistică nu întocmește clasamente pe această temă.

Calitatea vieții într-un oraș schimbă și oamenii? Devin mai amabili? De exemplu, am putea deduce că într-un oraș unde se câștigă puțin, există mai mult disconfort și probleme sociale, deci ar fi vorba de un cerc vicios? Sau, putem avea un oraș cu standarde ridicate de mediu, dar sărac din punct de vedere al siguranței sau muncii?

Există multe studii științifice care ar dovedi o legătură între calitatea vieții și bunăstarea psiho-fizică a oamenilor. Totuși, în cercetarea noastră pentru ItaliaOggi, această relație nu apare atât de evidentă. Dimpotrivă, dacă ne uităm la criteriul „Securității sociale”, care conține variabile referitoare la dificultățile sociale și personale, provinciile în care găsim mai puțină suferință socială sunt Matera, Agrigento, Avellino, Salerno și Caserta, adică provincii meridionale, care, din punt de vedere al nivelului de trai sunt situate în partea inferioară a clasamentului!

Dacă ați putea alege un oraș în care să locuiți, în Italia și unul în Europa, care ar fi? Cum ați descrie România, dacă ați avut ocazia să o cunoașteți?

Ca roman, încă prefer Roma! În Europa, Barcelona este orașul în care cu siguranță m-aș muta dacă aș avea ocazia.

Cât despre România, pe care o cunosc bine, este o țară fascinantă și plină de potențial. Ar trebui pusă mai mult în valoare!

Mai jos, clasamentul provinciilor italiene în funcție de nivelul de trai

Clasamentul provinciilor italiene în funcție de nivelul de trai
Distribuie acest articol