Exploata muncitori agricoli români, un italian arestat la Catania. Bunuri confiscate în valoare de 10 milioane de euro

Departamentul de investigații anti-mafia din Catania a executat un ordin de confiscare a proprietăților în valoare totală de 10 milioane de euro în dauna lui Rosario Di Perna, un bărbat italian în vârstă de 63 de ani, originar din Raccuja, dar rezident la Paternò. Acesta este acuzat de evaziune fiscală și exploatare, potrivit presei italiene.

Rosario Di Perna a fost cercetat și în anul 2015 în cadrul operațiunii „Slave”, când a fost acuzat că organizase o rețea de recrutare și exploatare a muncitorilor români agricoli la Paternò.

Italianul, împreună cu fiul său, Calogero Di Perna și alți „caporali” de origine română recrutau muncitori din România pe care îi foloseau la muncile de pe câmpurile și serele din zonă, fără un contract de muncă și nicio asigurare din partea statului italian în ceea ce privește protecția lucrătorilor.

Românii erau forțați să lucreze sub violență și amenințări, implicite și explicite, cu singura intenție de a spori profiturile organizației. Rosario Di Perna este acuzat și pentru fraude în detrimentul INPS, furt și cămătărie, pentru care fusese arestat și în trecut.

Ancheta efectuată de Departamentul de investigații anti-mafia din Catania, a scos la iveală o disproporție notabilă între veniturile declarate și activele deținute. Mai mult, orice tip de resursă legală adecvată pentru a justifica investițiile efectuate, era absentă. Prin urmare, confiscarea bunurilor italianului a fost estimată la aproximativ 10 milioane de euro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

I-au fost confiscate: conturi bancare, 8 vehicule, 2 societăți, Difruit srl din Paternò care operează în sectorul comercial de produse din fructe și legume și societatea lui Calogero Di Perna, care activează în sectorul citricelor. De asemenea, i-au mai fost fost confiscate italianului 20 de clădiri, 48 parcele de teren, pentru o întindere de peste 50 de hectare, prezente pe teritoriile Paternò, Belpasso, Biancavilla, Ramacca, Floresta și Patti.

Rosario Di Perna a fost trimis în judecată și a fost supus măsurii de supraveghere specială. El nu are voie să părăsească localitatea de rezidență pentru o perioadă de 2 ani și 6 luni.

@rotalianul