Expoziție românească în Italia: „Viața, oamenii și diversitatea portului popular din Veneția Transilvaniei”

Asociația Culturală „Ioan Cavaler de Pușcariu” împreună cu Institutul Cultural Român din Veneția Italia organizează expoziția „Viața, oamenii și diversitatea portului popular din Veneția Transilvaniei”, se arată într-un comunicat primit pe adresa redacției noastre.

Expoziția prezintă costume populare din satul Veneția de Jos, județul Brașov, România și fotografii din viața satului. Localitatea este atestată documentar cu acest nume încă de la 1235, fiind astfel unul din satele cu cea mai veche atestare din Țara Făgărașului.

Sâmbătă, 26 februarie, la ora 16.00, va avea loc un eveniment dedicat expoziției, iar pe parcursul întregii zile, începând cu ora 13.00, se vor organiza tururi ghidate pentru doritori, chiar de către venețienii făgărășeni îmbrăcați în portul lor popular autentic. Expoziția poate fi vizitată până pe 01 martie 2022, de luni până duminică, la Palazzo Correr, în incinta Institutului Cultural Român din Veneția.

Localnicii din Veneția Transilvaniei sunt moștenitorii unui tezaur vestimentar de excepție pentru zona de răsărit a Țării Făgărașului, cu piese de port popular unice și destul de puțin cunoscute publicului larg. Pe lângă minunatele exponate vestimentare, în cadrul expoziției pot fi admirate și o serie de fotografii din viața satului realizate în cadrul a două proiecte de documentare etnografică a portului popular: „Acasă la Origini”- La Blouse Roumaine, prin fotograful Dinu Constantin și Etnotique, prin fotograf Ileana Rădulescu și cercetător Alexandra Negrilă.

Asociația sătească a organizat de-a lungul timpului mai multe expoziții, în colaborare cu Muzeul Etnografic Brasov, la Rupea (Muzeul etnografic Gheorghe Cernea), la Făgăraș (Muzeul Valer Literat), dar și la București la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”. De aici s-a lansat și ideea de a expune și de a duce „povestea” satului lor chiar în Serenissima Veneție, al cărei nume satul îl poartă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Institutul Cultural Român din Veneția, Instituție Publică a cărei misiune este printre altele și promovarea și reprezentarea culturii românești în străinătate, a răspuns cu promptitudine și bucurie cererii acestora și i-a sprijinit cu asigurarea unui spațiu expozițional, traducerea panourilor în limba italiană, dar și cazarea voluntarilor care au panotat expoziția, restul cheltuielilor de transport a persoanelor și materialelor implicate (manechine, port popular și fotografii), printuri tipografice și organizare a vernisajului fiind suportate de Asociație.

Asociația culturală „Ioan Cavaler de Pușcariu” dorește să sprijine și să promoveze dezvoltarea culturală, turistică, religioasă, socială, economică, etnografică și folclorică a localității Veneția de Jos (jud. Brasov), în principal, și a regiunii din care aceasta face parte, respectiv Țara Făgărașului. Totodată își propune să contribuie la ridicarea calităţii vieţii, a statutului social şi demnităţii tuturor persoanelor şi în mod special a persoanelor în nevoi.

Asociația administrează pagina Facebook „Veneșia Făgărașului” și este formata din membrii din comunitatea sătească.

@rotalianul