Familia unui muncitor român mort în Italia, la locul de muncă, despăgubită la 8 ani de la tragedie

Vasile Grădinaru avea 43 de ani în anul 2012 când a murit pe un șantier din localitatea Montereale, provincia L’Aquila, lăsând în urma lui soția și cei trei copii ai lor sfâșiați de durere. La distanță de 8 ani de la tragicul eveniment, justiția italiană și-a spus cuvântul și a decis să-i condamne pe cei responsabili de decesul românului nostru și să despăgubească familia cu o sumă considerabilă de bani.

Potrivit ziarului regional Il Capoluogo d’Abruzzo, Vasile lucra pe un șantier în care se efectuau lucrări de reconstrucție după cutremurele care au avut loc în perioada 2008-2012 în acea zonă. Conaționalul nostru fusese grav accidentat în anul 2012 de cupa unui excavator care era încărcată cu ciment. În ciuda faptului că o ambulanță a intervenit în scurt timp, nu s-a mai putut face nimic pentru a-i fi salvată viața.

În urma anchetei conduse pentru stabilirea responsabililor pentru decesul său, trei persoane au fost trimise în judecată: patronul firmei la care lucra, șoferul excavatorului, care era responsabil totodată și cu siguranța la locul de muncă și topograful firmei. Procesul împotriva celor trei italieni a fost lung, a durat opt ani, asta și din cauză că judecătorul desemnat inițial în acest caz, Giuseppe Grieco, a ieșit la pensie, iar procesul a fost reluat astfel de la zero cu următorul judecător, scrie sursa citată.

Zilele trecute a sosit însă și sentința în acest proces, iar patronul firmei a fost condamnat la 1 an și 6 luni, în timp ce șoferul excavatorului și topograful au primit 1 an și 4 luni. Tribunalul a decis ca pedepsele să fie cu suspendare, dar a dat stabilit o despăgubire de 120.000 de euro pentru familia muncitorului român decedat.

Familia victimei a fost asistată la proces de avocații Lucra Bruno și Angelo Colagrande, în timp ce acuzații au fost apărați de avocații Roberto Madama, Amedeo Ciuffetelli și Davide Calderoni.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI