Familie de români din Italia scoasă în stradă cu doi copii. Tatăl este invalid și nu poate lucra

O familie de români care locuia în cartierul Montespaccato din capitala Italiei a fost scoasă în stradă, cu doi copii, după ce a mai reușit să plătească chiria pentru apartamentul în care locuia.

Tatăl copiilor, în vârstă de 39 de ani, a rămas invalid în urma unui accident de muncă, iar mama, care are 33 de ani, lucrează ocazional la curățenie prin apartamente.

Dramatica poveste a conaționalilor noștri este prezentată de Roma Today și începe în 2019, când au închiriat un apartament din cartierul menționat mai sus, în Roma.

Odată cu începerea pandemiei COVID însă, familiei de români i-a fost tot mai greu să plătească chiria pentru apartamentul respectiv, care era în valoare de 700 de euro pe lună.

„Locuința, printre altele, este destul de dărăpănată, cu infiltrații mari de apă la intrare și în bucătărie, atât de multă încât atunci când ploua, erau nevoiți să scoată gălețile”, a declarat pentru sursa citată Andrea Cafiero, reprezentant al sindicatului Unione Inquilini Primavalle.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Tatăl român muncea în construcții până în februarie 2022, când a căzut de la etajul trei al unei clădiri în care lucra și a fost la un pas de moarte.

Din fericire, a scăpat cu viață, dar cu consecințe foarte grave, fiindcă accidentul i-a provocat daune la două vertebre de la coloană și, prin urmare, o invaliditate care cu greu îi mai permite să se mai miște, nu mai vorbim de muncit.

De la acel accident, practic trăiește în pat și se ridică doar pentru a merge la baie sau la kinetoterapie, o dată pe săptămână.

Nu poate lucra, deci cu greu se mișcă și poartă o proteză, în așteptarea a două operații la coloană care nu se știe dacă-i vor asigura din nou mobilitatea completă.

Familia de români a ajuns astfel în imposibilitatea de a mai plăti cei 700 de euro lunari pentru chiria apartamentului de 55 metri pătrați din Roma, iar proprietarul a decis să solicite un ordin de evacuare.

Odată obținut ordinul, la apartamentul compatrioților noștri s-au prezentat carabinierii, în cursul zilei de vineri, 23 septembrie 2022, împreună cu un executor judecătoresc și un medic legist.

Carabinierii la locuința familiei de români. Foto: Roma Today.

În timpul evacuării, tatăl român a început să se simtă rău și a fost nevoie de intervenția unei ambulanțe pentru a-i oferi îngrijiri medicale, mai scrie publicația italiană.

Tatăl român a început să se simtă rău în timpul evacuării și a avut nevoie de îngrijiri medicale. Foto: Roma Today

Sindicatul Unione Inquilini Primavalle a alertat între timp biroul de Asistență Socială a primăriei din Roma, care a oferit familiei de români o alternativă deloc agreabilă. Mai exact, i-au propus mamei să meargă cu cele două fiice, în vârstă de 12 și 5 ani, într-un centru de primire, iar tatălui i-au propus să fie dus în alt centru.

Mai mult, reprezentantul sindicatului spune că „situația, care ar fi comică dacă n-ar fi tragică, este că i-au dat (tatălui român – n.r.) un loc într-un pat etajat. Lui, care nu reușește nici măcar să meargă, având două vertebre distruse.”

Conaționalii noștri au refuzat așadar soluția propusă de primăria Romei și au găsit găzduire, pentru câteva zile, la o cunoștință.

Între timp, mai relatează Roma Today, cei doi soți au aflat că pot primi un ajutor pentru chirie de la autoritățile locale, în baza Legii 163 și vor fi ajutați astfel să găsească o nouă locuință.

Distribuie acest articol