O femeie declarată moartă, găsită în viață la casa de pompe funebre: „Pieptul se mișca și ea se chinuia să respire”

Un azil din statul american Iowa a fost amendat cu 10.000 de dolari, după ce a presupus în mod eronat că o femeie a murit, iar câteva ore mai târziu a fost descoperită vie de lucrătorii unei case de pompe funebre, într-un sac pentru cadavre unde încerca să respire, potrivit NBC.

O asistentă de la Centrul de îngrijire specială Glen Oaks Alzheimer din Urbandale (Iowa) a stabilit că o femeie rezidentă în acest azil, în vârstă de 66 de ani, a murit la data de 3 ianuarie 2023.

Trupul presupus neînsuflețit al pacientei a fost transferat la o casă de pompe funebre, a declarat Departamentul de Inspecții și Apeluri din Iowa într-un raport făcut public miercuri, 1 februarie 2023.

Femeia, al cărui nume nu a fost făcut public, a fost internată la azil pe 28 decembrie din cauza „degenerării senile a creierului”.

La ora 6 a.m. din dimineața zilei de 3 ianuarie, o asistentă a verificat pacienta și nu a găsit semne de viață, potrivit raportului scris ulterior.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Gura ei era deschisă, ochii ficși și nu i se auzea respirația”, se precizează în raport, adăugând că asistenta nu a reușit cu ajutorul stetoscopului să localizeze pulsul femeii.

Asistenta și-a pus mâna pe abdomenul femeii și „nu a observat nicio mișcare”, se arată în raport. Asistenta a presupus așadar că rezidenta a decedat.

Un membru al familiei, precum și asistenta de gardă a spitalului, au fost anunțați imediat cu privire la presupusul deces, potrivit aceluiași raport care mai adaugă: „Azilul a fost de acord să sune la casa de pompe funebre și a făcut acest lucru”.

Aproximativ după o oră și 40 de minute, un curier de la pompe funebre a pus cadavrul femeii pe o targă, l-a introdus „într-un sac de pânză special și i-a închis fermoarul”, s-a mai precizat în raport.

Curierul a plecat cu femeia aproximativ 10 minute mai târziu. Cu puțin timp înainte de ora 8:30 a.m. însă, membrii personalului de la casa de pompe funebre au descoperit că femeia era încă în viață.

„Personalul casei de pompe funebre a desfăcut sacul și a observat că pieptul femeii se mișca și ea se chinuia să respire. Casa de pompe funebre a sunat imediat la 911 și la azil”, s-a mai scris în raport

Abia sosiți, salvatorii de la EMS (serviciile medicale de urgență) au înregistrat pulsul femeii și au constatat că nu avea nicio mișcare a ochilor sau vreun răspuns verbal, vocal sau motor.

Femeia a fost dusă la camera de urgență. Ea a fost returnată la unitatea unde era rezidentă și a murit după două, cu familia alături de ea.

Statul a amendat azilul cu 10.000 de dolari, maximul permis de legea din Iowa, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Inspecții și Apeluri de Stat din Iowa.

O citație de stat dată miercuri, 1 februarie, a precizat că unitatea „nu a oferit o direcție adecvată pentru a se asigura că au fost furnizate îngrijiri și servicii adecvate” și că nu a reușit să se asigure că femeia a primit „un tratament și o îngrijire demnă la sfârșitul vieții”.

Lisa Eastman, directorul executiv al azilului a spus într-un comunicat de presă că reprezentanții unității sale au luat legătura cu familia rezidentei. Ea a declarat:

„Ne pasă profund de rezidenții noștri și rămânem pe deplin angajați să sprijinim îngrijirea lor de la sfârșitul vieții.

Toți angajații sunt supuși unei instruiri regulate, astfel încât să poată sprijini cel mai bine îngrijirea de la sfârșitul vieții și moartea rezidenților noștri.”

Distribuie acest articol