Femeie despăgubită cu 200.000 de euro de fostul soț pentru că a fost casnică timp de 25 de ani

Ivana Moral, o femeie de naționalitate spaniolă în vârstă de 49 de ani, rezidentă în orașul Velez-Malaga din provincia Malaga (comunitatea autonomă Andaluzia) a obținut despăgubiri de peste 200.000 de euro de la fostul ei soț, pentru că s-a ocupat de treburile casnice ale familiei timp de 25 de ani.

După cum relatează El Mundo, Ivana s-a căsătorit cu fostul ei soț când ambii aveau 20 de ani. Încă de la începutul căsniciei lor, soțul a gestionat săli de sport, a instalat utilaje, și-a făcut afacerile să crească și a investit în plantații de măslini.

Între timp, soția sa s-a ocupat de casă, a dat lecții de sport (neplătite) în sălile soțului său, și-a crescut singură cele două fiice, fără să apeleze vreodată la o menajeră, o bonă și nici nu le-a dus la o creșă.

De fiecare dată când mergea la cumpărături, trebuia să-i ceară bani soțului. La rândul său, acesta a cumpărat pe numele lui mașini, motociclete sau proprietăți de lux. O situație care a durat 25 de ani, până când cuplul a divorțat în 2020.

De la extaz la agonie

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ivana nu s-a gândit niciodată că se va vedea practic fără nimic după 25 de ani de căsnicie. Un sfert de secol a pariat pe o familie model, îngrijindu-și fiicele și casa și sprijinindu-și orbește soțul, care în acea perioadă și-a înmulțit averea.

Cu un divorț separat de proprietate, a crezut că nu are drepturi. Dar Tribunalul de Primă Instanță și Instrucțiune nr. 3 al orașului Velez-Malaga a recunoscut o despăgubire de 204.624,86 euro drept compensație pentru munca la domiciliu și îngrijirea acordată în timpul căsătoriei.

Drumul până la obținerea acestei despăgubiri a fost însă greu, a recunoscut Ivana. „La început ești foarte îndrăgostită și îți ignori toate drepturile. Apoi, de-a lungul relației, experimentezi lucruri și nuanțe pe care doar tu le cunoști și îți dai seama că nu este foarte corect, echilibrat sau rezonabil dar te gândești că fetele cresc, așa că îl susțin și mergem mai departe cu toții. Împreună”, a povestit ea.

Privind în urmă, Ivana și-a dat seama că, din cauza fricii de a nu rămâne fără nimic, a prelungit o situație care ajunsese fără nicio amprentă emoțională. „Am ajuns să fiu foarte supusă și dependentă de el, totul era la discreția lui. Am fost exclusă din economiile sale și, de asemenea, din alte fațete ale vieții lui”, a mărturisit ea.

Apoi a fost o infidelitate care a făcut-o să coboare brusc din al nouălea cer. „Deodată totul se prăbușește peste tine. M-am gândit serios la asta și atunci am simțit abuzul, manipularea, maltratarea și cum am trăit cu o persoană care mă controla, ceea ce a generat mai multă discordie decât orice altceva”, a explicat Ivana.

Motivația a fost extrem de puternică

A rămas neputincioasă și cu stima de sine la pământ dar, din fericire, a avut sprijinul familiei și al prietenilor. În cele din urmă, ea a reacționat: „Oamenii au o limită, fie te arunci de pe balcon, fie îți sufleci mânecile, pentru că fiind la subsol nu poți merge mai departe”.

În plus, a avut o motivație foarte puternică – „erau fetele mele” – așa că a început să caute căi de ieșire și a mers la Institutul Femeii. Acolo a primit instruire și a fost învățată ce este abuzul și cum să-și exercite autonomia.

Dar impulsul final a venit atunci când avocatul ei, Marta Fuentes de la casa de avocatură Gentius Abogados, a informat-o că are un drept pentru care ar putea să aplice și pentru care să lupte.

„Am deschis larg ochii și mi-am spus că nu am nimic de pierdut, dacă este dreptul meu, voi merge mai departe, deoarece mi-am îndeplinit foarte bine rolul, cu îndatoririle mele”, și-a amintit ea.

Ivana a primit sentința cu un zâmbet imens. Din cauza a ceea ce înseamnă pentru ea, dar și pentru mulți alții. „Dacă această propoziție poate fi un etalon , mă simt foarte mândră”, a recunoscut ea.

„Am vrut să trec puțin neobservată, pentru că nu e nimic deosebit, dar mi se pare important să împărtășesc această situație și să apăr dreptul oricui se confruntă cu un fel de dezechilibru de acest tip.

În loc să presupunem că trebuie să renunțăm, trebuie să anunțăm că acest lucru trebuie să fie normal, pentru că acest drept există. Iar recunoașterea este mai importantă decât banii”, a conchis Ivana, „pentru că am ajuns la un raft care a ridicat moral toate nivelurile de putere”.

Cum s-a calculat compensația?

Avocatul Ivanei a recunoscut că ceea ce s-a întâmplat cu clienta ei se poate întâmpla multor alte femei. „Există o lipsă de cunoștințe pentru că există drepturi pe care o persoană care nu este avocat nu le cunoaște.

„Ivana s-a trezit foarte tânără cu asta. Era căsătorită de 25 de ani și a venit disperată. M-a întrebat ce drepturi are”, a explicat avocatul Fuentes, citând-o pe Ivana: „Pentru că am zero euro, două fiice și acest domn are un patrimoniu uriaș, nu-mi revine nimic?”

După ce a semnat un regim de separare a proprietății, era clar că persoana care a pus bunurile pe numele ei, în acest caz soțul ei, „avea să fie proprietarul lor de drept pentru totdeauna”.

Dar cum se calculează, pentru o persoană aflată în cazul Ivanei, suma cuvenită?

Într-una dintre hotărârile sale, Tribunalul Suprem spaniol a stabilit jurisprudență și a decis cum să o cuantifice, pentru că era evident o problemă. Cât merită acea persoană, trei la sută sau zece la sută din ceea ce deține fostul partener?

Referința a fost considerată salariul minim interprofesional pentru fiecare an de căsătorie, timp de douăsprezece luni. Asta au făcut și ei așa că au estimat-o foarte exact: 204.426 euro. Aceasta este suma care i-a revenit Ivanei, indiferent dacă fostul soț are o avere de o sută de milioane sau o sută de mii de euro.

Mai mult, potrivit agenției de presă EFE, sentința a stabilit că fostul soț al Ivanei trebuie să plătească și ratele lunare de întreținere atât pentru fosta soție, cât și pentru fiicele sale.

„Este o victorie morală cu M mare”, a spus Ivana pentru ziarele locale. Intervievată la televiziunea regională andaluză, pentru Ivana această decizie sună ca o victorie simbolică: „Încurajez toate femeile care se află în situația mea să nu arunce prosopul, să-și apere drepturile”.

Succesul judiciar, ajutorul financiar și deci victoria morală, despre care Ivana și avocatul ei au decis să vorbească, s-au întâmplat chiar miercuri, 8 martie, de Ziua Internațională a Drepturilor Femeii. Ulterior, sentința instanței spaniole a făcut înconjurul lumii și a devenit virală.