Femeie din Italia cu o tumoare pe creier, trimisă de trei ori acasă de medici și sfătuită să ia paracetamol

O italiancă în vârstă de 54 de ani a murit în luna august după ce a luptat un an de zile împotriva unei tumori pe creier care, în cele din urmă, nu i-a lăsat nicio șansă de supraviețuire. După moartea sa, soțul a povestit că, inițial, atunci când s-au prezentat la secția Urgențe de la spitalul din Verbania (Piemonte) au fost trimiși acasă de trei ori cu aceeași recomandare: medicii erau de părere că femeia suferea de o simplă durere de cap și i-au recomandat să ia paracetamol, „când simte nevoia.”

Abia după ce s-au prezentat la Spitalul San Raffaele din Milano au aflat cruntul adevăr și au avut diagnosticul corect. Bărbatul dorește ca experiența lor să nu se mai repete în cazul altor persoane și „medicii să acționeze cu mai multă atenție în asemenea cazuri.”

El a povestit conform La Repubblica: „Simt un clește care parcă mă strânge aici, așa îmi spunea soția arătând spre tâmple. Avea o durere puternică de cap. Am mers de trei ori la secția de Urgență din Verbania. A treia oară i-am sunat și pe carabinieri, moment în care ar fi trebuit să creadă că ori eram nebun, ori disperat. Eram disperat pentru că cel puțin a treia oară ar fi trebuit să aprofundeze cazul soției cu investigații medicale specifice. Soția mea avea o tumoare mare pe creier, dar a fost trimisă acasă de trei ori, diagnosticată cu dureri de cap și sfătuită să ia paracetamol.

Francesco Costa a fost soțul Alessandrei Taddei, profesoară la Liceul Quasimodo din Verbania, foarte iubită pentru angajamentul ei față de școală și de elevii cărora le-a predat matematică și științe. Pe data de 20 august, în acest an, profesoara a fost învinsă de boala împotriva căreia lupta de un an de zile.

„Știu că oricum nu ar fi putut fi salvată, dar ne-am simțit umiliți și nebăgați în seamă, plus că am fi putut avea răspunsuri mai rapide la îndoielile noastre și nu ar fi trebuit să sufere zile în plus o durere crâncenă de cap, până când am mers la San Raffaele din Milano”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Coșmarul a început pe 13 septembrie 2021, prima zi de școală. „Soția mea a avut întotdeauna dureri de cap, dar în acea seară a avut dureri puternice. Noaptea, la ora 3.07, am mers la Urgență. A fost externată la ora 4.44. Istoric: cefalee, prezentă de ani de zile și agravată în noaptea respectivă. I-au prescris niște picături și paracetamol”.

Cei doi soți s-au întors acasă, dar au rămas pentru puțin timp. După-amiază, la ora 15:34, pe măsură ce durerea devenea de nesuportat, au chemat o ambulanță. De această dată, „Alessandra a fost externată la 19:06, cu anamneză, criză de cefalee la o pacientă care suferă de migrenă. Și i-au spus să ia de paracetamol de 1.000, la nevoie”.

Zilele au trecut și Alessandra stătea mai mult în pat, cu durerea care îi strângea tâmplele ca într-o menghină. Până pe data de 21 septembrie, când au sunat din nou la salvare. „Soția mea nu se mai putea ține pe picioare de durere și la ora 14:38 am ajuns la Urgență. Au consultat-o și două ore mai târziu au trimis-o acasă. Le-am cerut să-i facă teste de diagnosticare și i-au dat trimitere pentru un RMN, patru zile mai târziu, pe data de 25 septembrie.

Pentru a treia oară, Alessandra era trimisă acasă fără a-i fi diagnosticată boala și a părăsit spitalul într-un scaun cu rotile. A doua zi, pe 22 septembrie, o verișoară a venit să o viziteze și, văzând starea gravă a femeii, l-a sfătuit pe soț să o ducă la Milano, la Spitalul San Raffaele. Acolo, imediat după ce a ajuns, Alessandra a făcut un tomograf, iar rezultatul obținut la numai câteva ore distanță arăta o tumoare voluminoasă care apăsa pe creier.

- Continuarea după publicitate - zandra.ro%20

În zilele următoare a fost supusă unei operații, apoi radioterapiei, dar tumoarea a revenit și femeia a murit la aproape un an de la diagnosticare. „Mă întreb de ce nimeni, văzând că este un caz suspect, nu mi-a trimis soția la Domodossola sau la Novara, unde există neurologie, știu că nu ar fi fost salvată, dar măcar nu ar fi suferit zile în plus de durere, până a trebuit să mergem în Lombardia. Medicii ar trebui să dea o mai mare atenție acestor cazuri, o simplă durere de cap poate ascunde o boală deosebit de gravă”, a concluzionat soțul îndurerat.