Femeie din Italia, decedată la 110 ani. Secretele longevității centenarilor

Localitatea Valduggia din regiunea Piemont își ia rămas bun de la cea mai în vârstă femeie din provincie: avea aproape 110 ani. „Era bunica întregului sat”, au declarat autoritățile locale.

Captură de ecran 2023-05-09 101912
Fanì Matella, decedată la aproape 110 ani. Sursa foto: Notizia Oggi

Fanì Matella era cea mai în vârstă femeie din Valsesia și din Provincia Vercelli, și una dintre cele mai longevive persoane din Italia. La vârsta de 109 ani, 9 luni și 4 zile, Fanì Matella și-a dat ultima suflare. Înmormântarea a avut loc luni, 8 mai, la Valduggia, localitatea unde a trăit cea mai mare parte a lungii sale vieți.

Doar în ultimii 8 ani a fost îngrijită de o badantă, în rest s-a bucurat de o autonomie deplină, având o stare de sănătate foarte bună.

Potrivit Institutului Național de Statistică din Italia, la data de 1 ianuarie 2021, erau înregistrate în Italia un total de 20.298 de persoane cu vârsta de 100 de ani sau mai mult.

Există mai mulți factori care contribuie la longevitatea remarcabilă a populației italiene, și în special a celor din regiunea Sardinia, unde se găsește cea mai mare densitate de centenari în Europa.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Alimentație mediteraneană: Dieta mediteraneană este bogată în fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și ulei de măsline, cu o cantitate moderată de pește și carne de pasăre, și un consum limitat de carne roșie. Acest tip de alimentație este asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli de inimă și cancer, care contribuie la longevitate.

Activitate fizică: Mulți italieni, în special cei din zonele rurale, duc o viață activă, lucrand în agricultură și făcând mișcare în mod regulat. Activitatea fizică poate ajuta la prevenirea unei varietăți de boli cronice, precum bolile de inimă și diabetul.

Factori sociali și culturali: În Italia, există un accent puternic pe familie și comunitate, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mentale și emoționale. De asemenea, italienii pun mare preț pe odihnă și relaxare, ceea ce poate ajuta la reducerea stresului.

Genetica: Anumite studii sugerează că există și un factor genetic care contribuie la longevitatea populației din anumite regiuni ale Italiei, cum ar fi Sardinia.

De asemenea, sistemul de sănătate din Italia oferă acces la îngrijire medicală de înaltă calitate și la programe de screening pentru depistarea precoce a bolilor, ceea ce poate contribui la prevenirea și tratarea bolilor în stadii incipiente, îmbunătățind astfel șansele de recuperare și de supraviețuire pe termen lung.

Trebuie reținut faptul că aceste factori pot varia semnificativ în funcție de regiunea specifică din Italia și că există o mulțime de variabile care influențează longevitatea.