Femeie din Italia, infectată cu HIV de iubitul care nu i-a spus că e bolnav. „Am aflat întâmplător, când a avut un accident”

Un bărbat în vârstă de 52 de ani din Cremona, Italia, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru vătămare corporală gravă după ce și-a infectat partenera cu HIV, fără să-i spună că este seropozitiv.

Tribunalul din Cremona a dispus și plata unui avans de 100.000 de euro drept despăgubire către partea civilă, iar restul sumei urmează să fie stabilit într-un proces civil separat.

Bărbatul, infectat cu HIV, nu a urmat tratamentul și nu a luat medicamentele prescrise pentru o bună perioadă de timp, facilitând astfel transmiterea virusului către partenera sa, care nu știa nimic despre starea lui de sănătate.

Femeia a descoperit în mod întâmplător boala partenerului său după patru ani de relație și un an de concubinaj.

Maria (nume fictiv), în vârstă de aproape 50 de ani, a declarat pentru ziarul La Repubblica: „Sunt fericită că vocea mea a fost ascultată. Dar durerea este mare, viața mea a fost distrusă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Și nici condamnarea la opt ani, nici avansul de 100.000 de euro nu îmi pot reda sănătatea pe care el mi-a luat-o.”

Relația lor a început în 2016, iar bărbatul a aflat că are această boală în 2010. În timpul relației lor, el i-a ascuns starea sa de sănătate, a renunțat la tratament și, în cele din urmă, a infectat-o.

Ea a povestit: „Am aflat din întâmplare. Și dacă nu s-ar fi întâmplat așa, probabil că nu aș fi aflat vreodată.

Era 20 februarie 2020, ziua în care a început pandemia de Covid-19 în Lombardia: el suferise un accident de mașină și mă sunase să-l ajut. L-am întâlnit și am așteptat împreună ambulanța, apoi am mers împreună la urgențe.

După ce a făcut triajul pentru internare, mi-a dat niște hârtii medicale în mână. Acolo am citit că pacientul tocmai declarase că era pozitiv la HIV și hepatita C de peste zece ani, iar viața mea s-a schimbat pentru totdeauna”.

Deși bulversată de ceea ce tocmai citise, Maria a găsit puterea să-i ceară bărbatului explicații, dar acesta, după ce a negat inițial totul, s-a limitat apoi la a afirma doar că se temea să nu o piardă dacă îi spunea adevărul.

Ea, în schimb, a subliniat că dacă ar fi știut de la bun început, ar fi încercat să înțeleagă situația și să o gestioneze împreună.

„Am început să plâng și n-am mai putut să mă opresc: personalul de la urgențe m-a întrebat ce s-a întâmplat și, când le-am explicat situația, mi-au programat analizele pentru ziua următoare. Am plecat acasă la 3 dimineața și la 7 eram din nou la spital pentru recoltare”, a spus ea.

„În caz de pozitivitate la testul pentru HIV, protocolul prevede ca analiza să se facă o a doua oară pentru confirmare.

Prima mea analiză era pozitivă, dar a trebuit să aștept luni de zile pentru cea de confirmare, deoarece din cauza pandemiei totul se închisese.

La sfârșitul lunii aprilie 2020, după lockdown, am mers să-mi refac analiza, prima și a doua oară, și în ambele cazuri am primit rezultat pozitiv”, a mai adăugat Maria.

Acele luni de așteptare, femeia le-a petrecut plângând și lucrând mereu pentru a-și distrage atenția de la drama pe care o trăia.

Când, într-un final, a primit confirmarea din nou că este infectată cu HIV, Maria a apelat la avocatul Alessandro Vezzoni pentru a depune plângere împotriva fostului partener.

„Nu mă face fericită să știu că va merge la închisoare: cu toate acestea, nu îl urăsc. Dar este corect să plătească, mi-a distrus viața: astăzi merg pe stradă și mă simt rău, mi-e frică să mă împrietenesc cu cineva și să-l pot infecta. Până acum, am avut curajul să spun doar câtorva persoane”.

În prezent, Maria este sub tratament și efectuează teste la fiecare șase luni. Deși fizic se simte destul de bine, ea afirmă că este încă devastată emoțional și continuă să aibă dificultăți în a accepta ceea ce s-a întâmplat.

În final, Maria îndeamnă pe cei care se confruntă cu situații similare să aibă curajul să depună plângere și să oprească persoanele care ascund adevărul despre starea lor de sănătate, în ciuda temerilor legate de reacția celorlalți.