Femeie din Italia îngrijită de două badante, moartă într-un incendiu izbucnit în dormitorul său

Maria era în pat, singură acasă, deși o aveau în grijă două badante care făceau cu schimbul. La vârsta de 90 de ani, se deplasa cu un scaun cu rotile, având tot timpul pe cineva alături.

Iar când marți, 24 octombrie, în apartamentul ei de la etajul trei al unui bloc din Torino au izbucnit flăcările, nu a reușit să fugă.

Fiul ei, Ferruccio, în vârstă de 65 de ani, informatician, tocmai se întorsese de la muncă. Deschide ușa. Este copleșit de fum. Strigă după ajutor. „Este un incendiu, este un incendiu!” urlă din balcon.

Încearcă să-și protejeze mama, să o tragă afară din casă. Nu reușește. Maria Cosmina Perinciolo moare intoxicată. El își arde mâinile în încercarea de a o salva și este transportat cu o ambulanță la spitalul Cto.

„Am auzit strigătele lui Ferruccio. Era plin de fum pe scări, așa că am sunat la urgențe”, povestește citat de La Stampa Alberto, un tânăr care locuiește în același bloc. Este el cel care a sunat la pompieri și carabinieri.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform primelor verificări, focul ar fi pornit de la un calorifer electric. Unul pe care pensionara îl ținea în dormitor pentru a se încălzi.

Având două badante angajate, Maria Cosmina Perinciolo era singură în după-amiaza zilei de marți. De ce? Iată un alt aspect pe care carabinierii vor încerca să-l înțeleagă. O neglijență? O imprudență? O întârziere între cine trebuia să plece și cine trebuia să vină?

În fața acelui bloc de pe malul râului Po, toată lumea face presupuneri: „Doamna avea două îngrijitoare, dar ceva nu a funcționat la schimbul de ture”, „Cineva a întârziat, sau cineva a plecat prea devreme”. Supoziții, nimic mai mult.

„Cea care se ocupa de doamna Maria după-amiaza a venit să mă ajute”, explică fata care o asistă pe bătrâna de la etajul patru, chiar deasupra apartamentului în care a izbucnit incendiul.

„Nu reușeam să-mi liniștesc pacienta. Țipa, se zbătea. Colega mea a auzit zarva și a venit să mă ajute”.

Cu toată această situație, subliniază ea, „nu am nicio legătură și nici îngrijitoarea doamnei Maria nu are nicio legătură. Schimbul ei de tură ar fi trebuit să înceapă la ora 17:30”.

Pe la ora 17:00, Ferruccio striga de la balcon. Dormitorul mamei sale era invadat de flăcări și de fum. Imposibil de intrat și de intervenit.

Pompierii au stins incendiul, iar asistenții medicali de la 118 au constatat decesul bătrânei.

Toată lumea din zonă o cunoștea pe Maria Perinciolo. Locuia în cartierul Vanchiglietta de când lumea. „Am venit aici acum 32 de ani și ea era deja aici”, își amintește o vecină, care l-a cunoscut și pe soțul doamnei Maria.

„Amândoi erau oameni foarte discreți, politicoși și eleganți. Cu vreo 20 de ani în urmă, cred, a rămas văduvă. În ultima vreme nu o mai vedeam. Nu putea să meargă, era aproape tot timpul la pat. Trăia cu fiul ei, era îngrijită de două badante. Își pierduse orice formă de autonomie”.