Femeie din Italia moartă după o simplă operație de micșorare a stomacului

O operație banală de micșorare de stomac s-a dovedit fatală pentru o italiancă în vârstă de 47 de ani, care a decedat în noaptea de sâmbătă spre duminică, 14 august, la spitalul Papardo din Messina.

În urmă cu zece ani, Patrizia Giunta, domiciliată în Modica (Sicilia), a suferit o operație de bypass gastric într-un spital din Genova, dar în ultima perioadă se îngrășase din nou și a decis să facă o „revizuire” a operației, alegând o clinică privată din Messina, unde a fost operată la sfârșitul lunii mai.

După ultima operație pacienta a avut o serie de complicații grave și nu a mai fost niciodată externată din structură, până când situația s-a înrăutățit și a fost transferată la spitalul Papardo unde, în cele din urmă, a decedat. Membrii familiei sale au depus o plângere la secția de poliție din Modica, iar ancheta va fi condusă de Parchetul Messina.

Ce este un bypass gastric

Intervenția numită bypass gastric constă în reducerea volumului stomacului și modificarea circuitului alimentar. Prin această operație, stomacul este împărțit în două porțiuni, una foarte redusă în partea superioară a stomacului, unde ajung alimentele și cea inferioară, în care este restricționat accesul alimentelor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Riscuri bypass gastric conform Sfaturi Medicale.ro

  • Complicații ce pot surveni în timpul interventiei sau postoperator: hemoragii, infecții, tromboembolism venos, ocluzie intestinală, hernie gastrică.
  • Carentele nutriționale apar în cazul majorității persoanelor care trec printr-o operație bariatrică. În cazul bypass-ului gastric, limitarea absorbției nutrienților în prima porțiune a intestinului subțire poate priva organismul de vitamina A, vitamine B, fier, zinc. Aceste carențe pot conduce în timp la anemie, tulburări de vedere, inclusiv orbire, imunitate scăzută.
  • Tulburări funcționale ale tractului gastrointestinal: reflux gastroesofagian, vărsături, litiză biliară (pietre la fiere), constipație, diaree după masă.
  • Slăbirea capselor sau a benzii care separă stomacul poate duce în timp la mărirea volumului stomacului. Plicatura gastrică se poate extinde, ceea ce permite consumul unor cantități mai mari de alimente și acumularea de noi kilograme în plus.
  • Disconfort, amețeli, transpirații imediat după masă pot apărea din cauza faptului că alimentele nedigerate suficient în stomacul micșorat ajung foarte repede în a doua porțiune a intestinului subțire. Acesta eliberează anumite substanțe care produc hipotensiune, provocând amețeli sau chiar leșin.

Bypass-ul gastric este contraindicat persoanelor care întâmpină următoarele probleme de sănătate:

  • Dependență de alcool;
  • Depresie cronică/netratată – rata sinuciderilor în rândul persoanelor cu bypass gastric este de 5 ori mai mare în cazul celor care au suferit în trecut episoade depresive majore, tulburări bipolare/maniacale/schizofrenie;
  • Cancer;
  • Boli autoimune.