O femeie din Italia s-a salvat de bătăile soțului trimițând o poză cu numărul 1522 unei prietene. Carabinierii au intervenit de urgență

Vocea alarmată a unei femei s-a făcut auzită într-un apel primit în decembrie 2022 la numărul de urgență 112, care îl anunța pe operatorul de gardă al Comandamentului Provincial al Carabinierilor din localitatea italiană Oristano (Sardinia) că, nu cu mult timp înainte, o prietenă și colegă de-ale sale i-a trimis pe Whatsapp o captură de ecran, fără text, ce conținea numai imaginea cu numărul „1522”.

Acesta este un număr gratuit, activ 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, care primește cererile de ajutor și sprijin din partea victimelor violenței și hărțuirii. Bănuind gravitatea situației, operatorul carabinierilor a colectat rapid toate informațiile posibile și a trimis la domiciliul presupusei victime, o femeie de 47 de ani, două patrule ale companiei de carabinieri din Oristano pentru a stabili ce se întâmplă acolo.

Ajunși la fața locului, relatează EuroNews, carabinierii au demarat investigațiile și au descoperit că femeia, asistentă socială la o unitate locală, a fost victima unor amenințări grele (chiar cu moartea) și a violenței domestice din partea soțului ei încă din 2007, uneori chiar și în fața celor doi copii minori ai lor.

Așa cum se întâmplă deseori în astfel de cazuri, victima nu a denunțat până atunci faptele poliției, de teama „călăului” său. Abia în luna decembrie a anului trecut femeia a prins curaj și a contactat centrul anti-violență din Oristano, pentru a cere ajutor în găsirea unui alt aranjament locativ, având în vedere înrăutățirea situației sale.

Ancheta carabinierilor, care au câștigat încrederea femeii și au reușit să clarifice situația, s-a încheiat favorabil pentru femeia abuzată deoarece judecătorul de investigații preliminare al Tribunalului Oristano a interzis apoi un ordin prin care îi interzice soțului apropierea de victimă, precum și de locurile frecventate de ea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ordinul a fost adus la cunoștința suspectului în data de 23 ianuarie și conține rezultatele cercetărilor carabinierilor, care fac lumină asupra unei relații marcate de opresiune și violență domestică efectuată de către suspect asupra soției sale, astfel încât să o determine să-și părăsească locuința și să se mute la părinții ei.

În acest fel, un alt caz de violență domestică s-a rezolvat nu numai datorită intervenției în timp util a carabinierilor, ci mai ales datorită curajului pe care prietena victimei și însăși victima au reușit să-l găsească în a cere ajutor forțelor de ordine și a denunța faptele: numai în acest fel poate fi oprit un fenomen atât de grav și tot mai răspândit.

Distribuie acest articol