Femeie din străinătate care și-a bătut soțul, condamnată la 2 ani de închisoare. „Nimeni nu ar trebui să fie tratat în acest mod șocant”

Glenys Downie, o englezoaică în vârstă de 65 de ani, a fost condamnată vineri, 14 octombrie 2022, de Tribunalul din Portsmouth (South East England) la doi ani de închisoare pentru că și-a supus soțul de 67 de ani la atacuri violente și a avut un comportament de control total asupra sa timp de doi ani.

Faptele s-au petrecut în cadrul unei familii din localitatea Swanwick, comitatul Derbyshire (East Midlands), relatează site-ul britanic porsmouth.co.uk. Apriga Glenys și-a guvernat căsnicia prin reguli proprii și „dominare completă”, lăsându-și soțul în vârstă de 67 de ani să „meargă constant pe coji de ouă”, de teama tiranicei sale soții, cu care a fost căsătorită 38 de ani.

Inculpata își ataca în mod regulat soțul atunci când își pierdea cumpătul, lovindu-l cu pumnii și picioarele, trăgându-l de păr sau lovindu-l cu umbrela. Instanța a auzit cum Glenys și-a amenințat soțul cu un cuțit și l-a ironizat pentru faptul că el se temea de comportamentul ei agresiv.

Necruțătoarea „dictatoare”, s-a mai arătat la proces, își izola soțul în locuință, stabilea regulile casei, îl împiedica să se vadă cu prietenii și restul familiei sale și îl făcea să se simtă „dezgustător” din cauza igienei sale.

Glenys Downie, femeia „cu pumnul de fier”, și-a exercitat controlul coercitiv în locuința comună din Walpole Lane, Swanwick, din 8 august 2019 până pe 26 septembrie 2021.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Soțul abuzat a descris-o pe Glenys ca pe un bătăuș manipulator și a spus că a fost reticent să se opună vreodată împotriva dorințelor ei, deoarece asta nu i-ar făcut viața deloc mai ușoară.

Inculpata a negat infracțiunea, iar cazul a intrat în judecată pe 8 august, la Tribunalul din Portsmouth. Pe 15 august, după aproape trei ore de deliberare, juriul a găsit-o vinovată pe Glenys. Apărând vineri la aceeași instanță, inculpata a fost condamnată la doi ani de închisoare.

Purtând verigheta în boxa acuzaților, femeia a privit în jos în cea mai mare parte din audierea dinaintea sentinței, apoi a fost condusă să-și înceapă pedeapsa după gratii.

Laura Cummins, anchetatorul personalului de poliție care a condus ancheta, a declarat: „Aceasta a fost o campanie crudă și răutăcioasă desfășurată de Glenys Downie”.

„Abuzul în familie este un tip de infracțiune foarte complex de investigat, cu o mare parte a infracțiunilor petrecându-se în spatele ușilor închise, iar victimele sunt controlate, manipulate și constrânse să se conformeze cerințelor, ceea ce face și mai dificilă raportarea persoanelor la poliție”, a precizat Cummins.

Judecătorul William Ashworth a subliniat: „Ai intenționat să îți umilești și să îți degradezi soțul. În mod repetat l-ai umilit, descriindu-l ca fără valoare și jumătate de om.

„O mare parte din comportamentul tău a avut elemente de hărțuire (bullying) de tip școlar – tu având mereu ceva împotriva lui. Și pentru că a refuzat să se apere, l-ai ațâțat și te-ai folosit de eșecul său în a riposta pentru a îi arăta încă o dovadă suplimentară a inutilității lui.

„A fost un astfel de decalaj între voi doi – cu tine ținând toate sforile în relație. Nu avea niciun cuvânt de spus și nu avea nicio capacitate de a decide. Relația a devenit una de dominație totală.”

Într-o declarație citită instanței, soțul abuzat a spus despre soția sa: „M-a făcut să simt că viața mea nu ar fi fost nimic și că nu aș fi om. M-a făcut să mă simt de parcă aș fi fost dezgustător și nespălat și m-a înțepat cu cuțitele, m-a lovit peste față și m-a tras de păr ca pe un copil. Îmi era o teamă constantă de izbucnirile ei violente”.

Reclamantul a spus că relația „nu mai mergea de ceva vreme” înainte ca lucrurile să se deterioreze brusc în 2019, deoarece atunci i s-a interzis să se vadă cu prietenii și restul familiei sale.

Victima a spus că „unul dintre cele mai fericite momente” din viața fiicei sale, care urma să se căsătorească, a devenit un „coșmar” după „tortura” prin care inculpata i-a supus pe amândoi. „Răutatea lui Glenys a fost copleșitoare”, a mărturisit bărbatul.

Ambele fiice au depus mărturie împotriva lui Glenys în timpul procesului. Soțul abuzat a spus că acum „își revine încet”, dar a mărturisit că „nu voi mai primi înapoi cei doi ani pe care i-a furat de la mine”.

„Nu mai merg pe coji de ouă în fiecare secundă a zilei”, a mai adăugat el.

Edmund Wild, avocatul apărării, a spus că Glenys „și-a menținut în mod clar negarea evenimentelor”, dar „îi pare rău că s-a ajuns acolo (în instanță)”. Wild a spus că închisoarea nu va face decât să-i „crească gândurile sinucigașe”.

Însă judecătorul Ashworth a decis că închisoarea este potrivită pentru că ea nu are nicio „remușcare” sau „perspectivă de reabilitare”. „L-ai făcut să-și piardă doi ani din viață, așa că vei face doi ani de arest”, a adăugat judecătorul.

„Nicio persoană nu ar trebui să fie tratată în acest mod șocant, cu atât mai puțin de cineva pe care îl iubește și cu care își împarte viața. Sper ca rezultatul acestui caz să îi încurajeze pe alții care suferă în tăcere, arătându-le că acest abuz poate fi oprit.

„Poliția va face totul pentru a sprijini victimele care au fost abuzate, fie că sunt bărbați sau femei. Știm că abuzurile comise împotriva victimelor bărbați sunt adesea subdenunțate, așa că încurajăm pe orice persoană abuzată să ne contacteze”, a conchis anchetatorul poliției, Laura Cummins.

Aflată acum în penitenciarul pentru femei HM Prison Eastwood Park din localitatea Wotton-Under-Edge (Gloucestershire), Glenys a primit în plus un ordin de restricție pe termen nedeterminat.