O femeie a murit după ce a purtat în pântec 9 ani un făt nenăscut care i-a comprimat intestinele

O femeie de naționalitate congoleză, în vârstă de 50 de ani a murit de malnutriție în New York (SUA), după ce medicii au descoperit că un făt pietrificat nenăscut a rămas blocat în abdomenul ei timp de aproape un deceniu, după cum relatează Daily Mail.

Astfel de cazuri apar atunci când un făt care se dezvoltă în afara uterului moare în timpul sarcinii și nu este scos din organism.

Internată la un spital din metropola New York, radiografiile efectuate asupra femeii au evidențiat un făt calcificat încorporat în abdomen. Ea venise la medic plângându-se de crampe stomacale, indigestie și un sunet ca un gâlgâit după fiecare masă.

Medicii au descoperit că fătul nenăscut i-a comprimat intestinele, provocând mamei sale o obstrucție intestinală severă și o malnutriție ulterioară.

Femeia a refuzat tratamentul, deoarece credea că afecțiunile ei au survenit ca urmare a vrăjitoriei, o „vrajă” care spunea ea că fusese aruncată asupra ei în Africa, înainte de a fi relocată în SUA.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În realitate, odată cu oprirea dezvoltării fătului la aproximativ 28 de săptămâni, micuțul trup s-a calcificat pentru a forma o masă asemănătoare pietrei, comprimând organele majore și limitând absorbția nutrienților. Mama a ajuns astfel la înfometare și ulterior a decedat.

Sursa foto: Daily Mail

Afecțiunea, cunoscută sub numele de litopedie, apare de regulă atunci când sarcina se formează în abdomen în loc de uter

Este o sarcină ectopică, un termen pentru toate sarcinile în care embrionul începe să se formeze în partea greșită a corpului.

În cazurile de litopedie, nu ajunge suficient aport de sânge la făt, ceea ce duce la eșecul sarcinii. Nici organismul nu poate expulza fătul, ceea ce cauzează complicații potențial mortale.

O asemenea situație a fost înregistrată doar de 290 de ori în lume, prima fiind în Franța, în 1582. Unele mame raportează simptome severe ca urmare a litopediei, dar altele pot trăi zeci de ani fără a suferi semne ale afecțiunii.

Cazul a fost descoperit de Dr. Waseem Sous, un expert în medicină internă la SUNY Upstate Medical University, care a remarcat că pacienta „a refuzat intervenția din cauza fricii de intervenție chirurgicală și a ales monitorizarea simptomelor”.

„Din păcate, ea a murit din cauza unei malnutriții severe în contextul obstrucției intestinale recurente din cauza litopediei și a fricii continue de a solicita îngrijiri medicale”, a precizat dr. Sous. Studiul de caz a fost dezvăluit ca parte a raportului său medical în revista BMC Women’s Health la începutul lunii martie.

Într-un alt caz, o sud-americancă a ajuns să poarte un făt mort timp de 40 de ani

Bătrâna de 82 de ani a crezut inițial că suferă de o boală de stomac. Dar radiografiile au relevat prezența fătului calcificat. Ulterior, a fost supusă unei intervenții chirurgicale pentru a-i extrage fătul mort din corp.

Dr. Kemer Ramirez de la Spitalul Tunjuelito din Bogota (Columbia) a spus la acea vreme: „Acest lucru se întâmplă pentru că fătul nu s-a dezvoltat în uter, deoarece s-a mutat în alt loc. În acest caz, partea abdominală a femeii nu a fost un spațiu viabil și așa s-a format un făt calcifiat pentru că organismul generează mecanisme de apărare și se calcifiază până a rămâne acolo încapsulat”.

Alt caz a fost înregistrat în 2015, când s-a descoperit că o bătrână din Chile avea încă în interiorul ei un făt de 50 de ani

Femeia, care avea cel puțin 90 de ani, a fost trimisă la spitalul din orașul San Antonio după ce a suferit o cădere.

Radiografiile sale au arătat că avea un făt care cântărea aproximativ 2 kg. Medicii au descris fătul ca fiind „mare, dezvoltat și că a ocupat toată cavitatea abdominală”. Nu a fost îndepărtat prin intervenție chirurgicală, medicii considerând că ar fi prea riscant, având în vedere vârsta femeii.