„Femeile – mai mici, mai slabe, mai puțin inteligente decât bărbații.” Discriminare la înalt nivel

Un europarlamentar polonez a susținut miercuri, 1 martie, că femeile nu trebuie să câștige la fel de bine ca bărbații pentru că sunt mai slabe, mai mici și mai puțin inteligente, calificându-le ca fiind inferioare bărbaților. 

„Femeile trebuie să câștige mai puțin decât bărbații, pentru că sunt mai slabe, mai mici, mai putin inteligente. Trebuie să câștige mai puțin. Asta este tot”, a spus Janusz Korwin-Mikke în plenul Parlamentului European, potrivit ziarului La Repubblica.

Janusz Korwin-Mikke – Europarlamentar polonez

Pentru a-și susține punctul de vedere, Janusz Korwin-Mikke, de 74 de ani, a spus că nu există nicio femeie printre cei mai buni 100 de jucători de șah din lume.

Declarația domnului europarlamentar vine în preajma zilei internaționale a femeii, eveniment sărbătorit la 8 martie și care comemorează atât realizările sociale, politicile, condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.

Egalitatea între femei și bărbați reprezintă un drept fundamental, o valoare comună a Uniunii Europene și o condiție necesară pentru îndeplinirea obiectivelor de creștere, ocupare a forței de muncă și coeziune socială la nivelul UE.

Deși există încă o serie de inegalități între femei și bărbați, în ultimele decenii s-au făcut progrese semnificative pentru ca femeile și bărbații să beneficieze de șanse egale în toate domeniile de activitate. Acest lucru se datorează, în primul rând, legislației privind tratamentul egal, măsurilor destinate să integreze principiul egalității de șanse în toate politicile comunitare și măsurilor specifice privind promovarea femeilor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La acest moment doar 14% din ambasadori, 9% din decanii universitari, 3% din președinții marilor companii și 2% din miniștri sunt femei. În medie, în Uniunea Europeană, femeile câștigă cu 2 euro mai puțin pe oră decât bărbații.

Discriminarea femeii este încă o realitate. Femeile continuă să fie victime ale violențelor domestice, ale tabuurilor religioase sau culturale și ale discriminării la locul de muncă.

Declaratiile domnului Janusz Korwin-Mikke au înfuriat un europarlamentar din Spania, pe doamna Iratxe Garcia-Perez, care a reacționat imediat.

„După părerea ta, eu nu ar trebui să fiu aici în calitate de membru al Parlamentului. Și știu că te doare și te deranjează că astăzi femeile pot fi aici pentru a reprezenta cetățeni cu aceleași drepturi ca și tine. Sunt aici pentru a apăra toate femeile din Europa de bărbați ca tine”, a spus ea.

După plângeri formulate de mai mulți eurodeputați, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani (PPE), a anunțat joi că a declanșat o anchetă pentru „remarci sexiste” ce ar putea duce la sancțiuni.

Acestea ar putea pleca „de la un avertisment până la o amendă cu suspendare temporară”, a precizat Parlamentul European într-un comunicat.

Europarlamentarul polonez de extremă dreapta a mai fost sancționat în iulie 2016 de Parlamentul European pentru că a declarat că sosirea în masă a imigranților în Europa este comparabilă cu o „deversare de excremente”.