Fenomene meteo extreme și oameni loviți de fulger: un mort în România și zeci de răniți în Europa

Fenomene meteo rare pentru Europa, dar extreme, au lovit cel puțin patru țări de pe continent în cursul zilelor de joi și vineri, 8 și 9 august 2019, provocând decesul unui om în România și rănirea a câtorva zeci de persoane în alte state.

Un mort și doi răniți în România după ce au fost loviți de fulger

Un bărbat român în vârstă de 47 de ani a murit, joi, la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei după ce a fost lovit de fulger, iar alte două persoane, soț și soție, au fost rănite tot din cauza descărcărilor electrice. Bărbatul decedat era originar din localitatea Bucium, județul Alba și făcea parte din dispozitivul de pază al sitului arheologic. Cei doi soți răniți sunt din localitatea Pogonele, județul Buzău și au fost transportați în stare de conștiință la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului din Orăştie, relatează Știrile PRO TV.

15 fotbaliști răniți de un fulger care a lovit un teren de fotbal din Germania

Și sudul Germaniei a fost lovit vineri de furtuni puternice, vântul puternic și descărcările electrice provocând pagube și acolo, relatează ziarul american The New York Times. Un teren din localitatea Rosenfeld-Heiligenzimmern, unde o echipă de fotbal făcea antrenamente, a fost lovit de fulger rănind ușor 15 jucători, care apoi au fost transportați la spital numai ca măsură de precauție.

Și în Rothenburg fenomenele meteo extreme au constrâns autoritățile să ceară miilor de persoane prezente la un concert în aer liber să părăsească zona, în timp ce la Neckarsulm vântul a doborât cortul unui circ. Un cal a trebuit să fie eutanasiat din cauza rănilor suferite și alți 15 cai, precum și câteva cămile, au fugit de la acel circ, fiind apoi prinse cu ajutorul polițiștilor.

19 persoane rănite și circa 100 de case distruse de o tornadă în Luxemburg

Localitățile Pettingen şi Kaerjeng din sud-vestul Luxemburgului au fost lovite vineri de o tornadă, rănind 19 persoane, dintre care două în stare gravă și distrugând circa 100 de case. Bucăți de zid din case și mașini distruse au fost luate pe sus de vânt și patru puncte de distribuție a energiei electrice au fost distruse, mai precizează sursa citată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Arhitecții vor veni să verifice pagubele. Între timp, ne vom coordona pentru repararea acoperișurilor”, a spus rezidenților Paul Schroeder, directorul general al serviciului de pompieri și salvare din Luxemburg.

Și în Franța o tornadă a distrus acoperișurile mai multor case

Nici Franța nu a scăpat de aceste fenomene meteo extreme, deși pagubele au fost mai mici în comparație cu cele din Luxemburg. Acoperișurile mai multor case și mai multe mașini au fost distruse vineri de tornadă  în localitățile Longwy și Herserange din Franța, transmite presa locală.

Avertizări de vremea rea și pentru Marea Britanie în acest sfârșit de săptămână

Marea Britanie se așteaptă și ea la astfel de fenomene meteo în acest weekend, fiind emise avertizări de vremea rea în toată țara. Mai multe evenimente care urmau să aibă loc în aer liber au fost anulate din cauza acestor avertizări.