Fetele românce înecate în Italia, apelul unui preot către comunitate: „Plângeți alături de familiile greu încercate”

Sâmbătă, 8 iunie, localitățile Bocicău și Valea Seacă din județul Satu Mare au fost în doliu, când Patrizia Maria Cormoș (20 de ani) și Bianca Doroș (23 de ani), două dintre victimele tragicului accident de pe râul Natisone din regiunea Friuli-Venezia Giulia, au fost conduse pe ultimul drum.

Cele două tinere, împreună cu prietenul lor Cristian Casian Molnar, au fost surprinse de apele învolburate ale râului pe 31 mai 2024 și găsite înecate, după două zile de căutări.

Patrizia Maria Cormoș, studentă la Academia de Arte Frumoase „Tiepolo” din Udine, a fost prohodită în localitatea natală Bocicău. Slujba a fost oficiată de Arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial, care a pomenit-o cu profundă durere.

photo_2024-06-10_21-31-53
Arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial, cu părinții Patriziei Cormoș. Sursa foto: Basilica.ro

Bianca Doroș a fost prohodită la Valea Seacă, de Arhim. Casian Filip, vicar administrativ al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Cristian Casian Molnar, prietenul Biancăi, în vârstă de 25 de ani, încă nu a fost găsit.

photo_2024-06-10_21-31-49
Sicriul Biancăi Doros. Sursa foto: Basilica.ro

Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului a transmis un mesaj emoționant de condoleanțe, subliniind importanța solidarității comunității în astfel de momente de suferință:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am aflat cu adâncă durere și profundă întristare de pierderea tragică suferită de trei familii din Țara Oașului, prin moartea cumplită și năprasnică în apele învolburate ale râului Natisone din regiunea italiană Friuli Venezia Giulia a trei tineri frumoși și credincioși, în floarea vârstei, un fecior și două fete: Cristian din Tarna Mare, Patrizia din Bocicău și Bianca din Valea Seacă”, a transmis episcopul.

photo_2024-06-10_21-31-57
Sursa foto: Basilica.ro

Episcopul Iustin a amintit cuvintele Sfântului Apostol Pavel, „Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng” (Romani 12, 15), subliniind că durerea este mai ușor de suportat atunci când întreaga comunitate este alături de cei îndurerați:

„Atunci când durerea este asumată de întreaga comunitate, familiile încercate poartă cu oarecare alinare suferința tulburătoare și încercarea prin care Dumnezeu a îngăduit să treacă”, a spus Preasfinția Sa.

photo_2024-06-08_15-19-23
Înmormântarea Patriziei Cormoș. Sursa foto: Presa SM

În mesajul său de condoleanțe, părintele episcop a îndemnat astfel comunitatea să fie aproape de familiile îndurerate din Valea Seacă, Bocicău și Tarna Mare, oferind sprijin moral și spiritual în aceste momente dificile.

„Rugăm pe Hristos Domnul cel Înviat din morți a treia zi să primească sufletele lor curate și nevinovate în lumea cerească și sfântă a păcii și luminii neînserate a Preasfintei Treimi.”

În 31 mai , cei trei tineri au mers pe o insulă din mijlocul râului Natisone la Orsaria di Premariacco (lângă Udine), dar apa a crescut şi au rămas blocaţi. O înregistrare video îi arată cum se îmbrăţişează pentru a evita să fie luaţi de apă. Pompierii au încercat să îi salveze, dar nu au reuşit.