Fetele românce înecate în Italia, lacrimi și durere lângă sicriile înconjurate de flori albe

Comunitatea din Udine și-a luat rămas-bun de la Patrizia Maria Cormoș și Bianca Anișoara Doroș, cele două tinere românce înecate în râul Natisone, înainte ca trupurile neînsuflețite să fie repatriate în România pentru a fi înmormântate.

Ceremonia religioasă a avut loc miercuri, 5 iunie, ora 16.00, la Casa funerară de pe via Del Calvario, unde au fost prezenți membrii familiilor, prietenii, colegii și oficialitățile locale.

photo_2024-06-05_19-59-30
Părinții Patriziei Cormoș la sicriul fiicei lor. Sursa foto: Rai News

Slujba a fost ținută de un sobor de preoți români, în frunte cu Protopop Florin Cherecheş, decanul Bisericii Ortodoxe Române din Triveneto.

photo_2024-06-05_19-35-55

Printre cei prezenți s-au numărat procurorul Massimo Lia, primarul din Premariacco, Michele De Sabata, primarul din Udine, Alberto Felice De Toni, consulul României la Trieste și episcopul de Udine, Riccardo Lamba.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sala a fost plină de flori albe, simbol al vieților curmate prematur

photo_2024-06-05_19-40-26

Persoane de toate vârstele au venit să aducă un omagiu celor două fete românce, îmbrăcate în rochii de mireasă.

Oameni care au aflat despre tragedie de la televizor sau din presă au venit să depună flori lângă sicrie, unde s-au format adevărate covoare de flori albe.

8162589_05163801_patrizia_bianca_cerimonia_religiosa
Rudele celor două tinere românce în timpul slujbei de comemorare. Sursa foto: Il Gazzettino

În jurul orei 13:30, președintele regiunii Friuli-Venezia Giulia, Massimiliano Fedriga, și consilierul regional pentru Sănătate și Protecție Civilă, Riccardo Riccardi, au vizitat familiile îndoliate pentru a le oferi condoleanțe și sprijin.

„Este un moment de suferință de neimaginat. Am asigurat familiile că întreaga comunitate din regiunea noastră este alături de ele”, a declarat Fedriga.

La rândul său, Riccardi a exprimat profunda sa compasiune: „Suntem alături de durerea enormă a familiilor în aceste momente de cumpănă.”

Mama Patriziei a declarat într-un video: „Ar fi putut să se salveze, dar și-a așteptat prietena care nu știa să înoate”

„După părerea mea – a afirmat ea – s-ar fi putut salva de una singură. Am dus-o de mică să învețe să înoate, pentru că i-am spus: Dacă te afli la mare sau într-o piscină, trebuie să știi să te menții la suprafață. Dar și-a așteptat prietena care nu știa să înoate.

Carabinierii mi-au spus că fiica mea a sunat la 112. Ceea ce mă întreb este în ce lume trăim. Toți fac fotografii și videoclipuri și nimeni nu intră pentru a salva trei vieți umane. Suntem ocupați cu videoclipuri, pentru like-uri și pentru a avea totul, dar nu să salvăm trei vieți tinere.”

Între timp, căutările pentru Cristian Casiar Molnar, tânărul de 25 de ani dispărut vineri, 31 mai, în râul Natisone împreună cu Patrizia și Bianca, au continuat pentru a șasea zi consecutiv.

3_dispersi_natisone
Patrizia, Bianca și Cristian, îmbrățișați înainte de a luați de viitură

Aproximativ 80 de persoane, inclusiv pompieri și voluntari ai Protecției Civile, folosesc elicoptere, drone și ambarcațiuni specializate pentru a inspecta zona. Fratele lui Cristian participă la căutări încă de vineri seara.

Astăzi, echipele de salvatori au început căutările la ora 6:00 dimineața, profitând de faptul că apa râului era mai limpede.

Protecția Civilă a reanalizat o zonă deja cercetată lângă localitatea Paderno, în timp ce pompierii au patrulat malul drept al râului între Paderno și Podul Roman.

photo_2024-06-05_20-23-44

Tragedia de pe râul Natisone a unit Italia și România într-un moment de mare durere și solidaritate.

Cei trei tineri au fost filmați de trecători îmbrățișați în mijlocul apelor, până când viitura i-a doborât și le-a curmat viețile.

Patrizia și Bianca vor fi amintite cu drag de toți cei care le-au cunoscut, iar căutările pentru Cristian continuă.