Fetiță abia născută, abandonată în Italia, la o biserică. Preotul: „Se va numi Maria Grazia”

O poveste emoționantă a avut loc sâmbătă, 23 decembrie în Bari, unde, în jurul orei 7:20, o fetiță născută de doar câteva zile a fost lăsată în „culla termica” (pătuțul termic) special amenajat la Biserica San Giovanni Battista, situată în cartierul Poggiofranco.

Bebelușul a fost găsit în condiții bune de sănătate, fără nicio scrisoare sau vreun mesaj care să-l însoțească, relatează La Repubblica.

Parohul bisericii, Don Antonio Ruccia, a fost alertat de un senzor conectat la telefonul său mobil și a fost primul care a luat copilul în brațe.

Neonata a fost transportată imediat la Policlinico di Bari, unde a fost internată în secția de Neonatologie pentru evaluări suplimentare. „Se va numi Maria Grazia, pentru noi e un dar de Crăciun”, a spus parohul italian.

„Culla termica”, supranumită în Italia „culla per la vita”, se referă la un pătuț special conceput pentru nou-născuți, care are capacitatea de a regla temperatura pentru a menține copilul în condiții optime de căldură.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Aceste pătuțuri termice sunt adesea folosite în spitale și alte instituții de îngrijire a copiilor, precum și în locuri destinate abandonului sigur al nou-născuților, cum ar fi unele biserici sau spitale.

Inspirat de un incident similar din 2020, Don Antonio Ruccia, împreună cu Profesorul Nicola Laforgia, șeful secției de Neonatologie și Terapie Intensivă Neonatală de la Policlinico di Bari, a implementat acest sistem lângă Biserica San Giovanni Battista.

photo_2023-12-23_11-21-19

Această inițiativă simbolizează colaborarea între instituțiile laice și cele religioase, oferind o „a doua șansă” pentru mamele și tații aflați în dificultate.

În Puglia există trei astfel de locații – în Bari, Monopoli și Taranto – unde părinții biologici pot lăsa copiii pentru a fi adoptați. Sistemul protejează identitatea părinților biologici.

Legea italiană din 2000 permite mamei să nască în anonimat la spital și să lase copilul fără a fi urmărită penal.

Această măsură garantează drepturi și protecție atât pentru mamă, cât și pentru copil, numele mamei rămânând confidențial.

@rotalianul