Fetiță de 10 ani din Moldova, salvată de medici în Italia. Nicoleta avea inima în partea dreaptă și diferite malformații

- Conținut sponsorizat -

Nicoleta s-a născut în urmă cu zece ani, în Republica Moldova, iar medicii au constatat atunci nu numai că avea inima în partea dreaptă, ci și că avea diferite malformații la acest organ. Ajunsă recent în Italia, fetița a fost salvată de medicii care, în urma unei operații, au corectat 97% din probleme pe care le avea la inimă.

Cazul este prezentat de AGI (Agenzia Giornalistica Italiana – Agenția Jurnalistică Italiană) care precizează că în luna iulie, când Nicoleta a sosit din Moldova la spitalul „Ospedale del Cuore della Fondazione Monasterio” din Massa, provincia Massa-Carrara situată în Toscana, medicii de acolo primit-o cu un diagnostic foarte complicat.

Fetița fusese supusă deja în Moldova, pe când avea numai 9 luni, unor intervenții chirurgice. Între timp, asociația „Un cuore, un mondo” și fundația „Monasterio” au început o colaborare sanitară cu autoritățile din Moldova, iar acest lucru i-a permis fetiței de 10 ani să beneficieze de o șansă foarte mare pentru a putea trăi o viață normală.

Inițial, ea urma să fie supusă în Italia unei operații care făcea parte dintr-un tratament mai lung, început deja în Moldova. Medicii de la spitalul menționat mai sus au dorit să studieze mai bine situația ei însă, proces care a durat săptămâni întregi, și au decis apoi să o supună unei intervenții chirurgice complet diferită față de cea pentru care a venit în Italia.

Este vorba despre o operație care a durat 10 ore și este clasificată, din cauza complexității și a riscului de deces, printre cele mai periculoase din lume. Cu toate acestea, echipa de medici a reușit să o salveze pe Nicoleta, iar rezonanța magnetică făcută la inima ei arată acum că organul a fost corectat în proporție de 97%.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Medicul care a condus operația și, totodată, directorul secției de chirurgie cardiacă pentru copii din cadrul spitalului din Massa, este Vitali Pak, în vârstă de 50 de ani, originar din Uzbekistan și cu părinți coreeni.

Medicul Vitali Pak (dreapta) și fetița moldoveană care a fost operată. Foto: corriere.it

Pak a studiat medicina în Rusia, iar în 2012 a ajuns în Italia, după ce a lucrat în mai multe spitale din lume, inclusiv din Paris, Franța și Cincinatti, SUA. Într-unul dintre acestea a operat chiar și un nou-născut de numai o zi, cu o greutate de 400 de grame și inima cât o nucă.

El a fost asistat în intervenția asupra fetiței de 10 ani din Moldova de o echipă întreagă de medici, formată atât din cardiologi, cât și anesteziști, care au fost de acord cu toții că această operație este soluția cea mai bună pentru micuța pacientă.

„A fost o alegere dificilă, dar împărtășită în unanimitate de toată echipa: noi eram pregătiți. Trei au fost dificultățile intervenției: boala cardiacă congenitală rară, morfologia inimii din dreapta și faptul că, fiind nevoiți să intervenim asupra unei inimi care a suferit deja o operatie, element care, prin urmare, agravează riscul – deja prezent – operator”, a declarat Pak.

„Trebuie să avem curaj și să credem în echipă, iar eu cred în ea, în indivizi, ca medici. Și pentru aceasta le mulțumesc doctorilor Gaia Viganò și Duccio Federici, cardiochirurgilor care mi-au fost alături, Alexandru Morosan, cardio-anestezist care a fost în sală, Alba Buselli, tehnician perfuzie, Daniela Pardini, tehnician anestezie, și Rossana Vinciguerra , instrumentist de cameră”, a mai adăugat medicul.