Fetiță româncă de numai 7 ani, operată în Italia la inimă. „Zbor sau mor”

„Zbor sau mor”, spune motto-ul Asociației Blondie, care se dedică sprijinirii copiilor cu afecțiuni grave în situații de risc social. În acest context, povestea Medeei este o ilustrare clară a acestui credo. Asociația Blondie a ajutat-o pe Medeea să se facă bine. Ea a fost operată la inimă de medicii de la „Policlinico Dan Donato” din Milano.

photo_2023-06-01_11-44-45
Policlinico San Donato din Milano. Sursa foto: Libertatea

Medeea este o fetiță de 7 ani cu ochii care scânteiază, care amestecă imaginarul cu realul și care își trăiește viața prin joc. Cu toate acestea, în spatele inocenței sale se ascunde o durere profundă: Medeea s-a născut cu o malformație cardiacă gravă, care a pus viața ei în pericol încă de la naștere, relatează Libertatea.

„La 7 ani, Medeea zboară pentru prima dată cu avionul. Pentru că în țară operația de care are nevoie nu poate fi făcută, copila merge împreună cu tatăl ei la o clinică din Italia, unde doctorii ‘îi vor pune lipici pe inimă”, așa anunțau cei de la Libertatea când Medeea s-a îndreptat încrezătoare spre clinica de la Milano.

Această operație a fost una din cele trei intervenții chirurgicale pe care Medeea a avut nevoie să le suporte, după ce părinții ei au mers într-un maraton al spitalelor din România în căutarea unui răspuns.

„Experiența aceasta pentru noi a fost ceva de neuitat, plină de emoții cu greu trecute, dar cu un final reușit. Operația a fost un succes”, a transmis Alin, tatăl fetiței, la finalul săptămânii trecute, când s-a întors acasă împreună cu fiica lui.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
photo_2023-06-01_11-44-50
Tatăl Alin și Medeea. Sursa foto: Libertatea

Recuperarea Medeei după operația din Italia a fost rapidă și reușită, la întoarcerea acasă fiind așteptată de un nou membru al familiei, mama sa născând al doilea copil. „Medeea a fost foarte fericită și are grijă de parcă ar fi păpușa ei! Noi suntem bine, Medeea este fericită că este acasă la prietenii ei.”

Având în vedere că aproximativ 1.000 de copii se nasc anual în România cu malformații cardiace, situația Medeei nu este unică.

„Anual, sute de pacienți români supraviețuiesc afecțiunilor de care suferă, fiindcă reușesc să ajungă în spitale din alte țări, unde primesc tratamente medicale care nu sunt disponibile în România.”

Conform datelor CNAS, în 2021, 687 de pacienți au fost transportați în străinătate pentru tratament, majoritatea fiind tratați pentru afecțiuni ale sistemului circulator, afecțiuni oncologice și pediatrice.

În Italia, la San Donato, ajung anual aproximativ 100 de bebeluși din România.

O spune doctorul Giuseppe Isgro, Șeful Unității de Terapie Intensivă Cardiacă a Spitalului San Donato, Milano. Medicul italian este prezent în aeroport și preia cazurile transportate în această zi.

„Încercăm să facem ce putem mai bine, noi îi operăm, dar lucrul și mai important, poate, este să îi transporți pe acești bebeluși din România în Milano sau spre alte locuri. Datorită acestei colaborări, putem avea grijă de mulți, mulți copii din România. Fără asta, cu siguranță mulți dintre ei ar muri”, declară doctorul Giuseppe Isgro pe pista aeroportului.