O fetiță română din Italia a murit sufocată cu mâncare la școală. Alessia avea doar 8 ani

Era marți, 22 octombrie 2019, când Alessia, o fetiță română de numai 8 anișori, lua prânzul alături de colegele sale la cantina școlii „eSpezia” de pe via Kennedy, nr. 58, din Monterotondo (Roma). După ce au terminat de mâncat, elevele se întorceau spre sala de clasă, dar micuța noastră conațională nu a reușit să ajungă până acolo și nu va mai ajunge niciodată, fiindcă ceva, nu se știe ce anume deocamdată, i-a luat viața.

Fetița a început din senin să se agite și să facă semne cu mâinile pentru a fi observată de colegi, fiindcă nu mai reușea să respire. Învățătoarele au sosit în grabă și au sunat imediat la 118, iar în timp ce o ambulanță se îndrepta spre școala respectivă, operatorul le dădea indicații femeilor cum să îi acorde primul ajutor micuței de origine română: masaj cardiac, eliberarea căilor respiratorii de eventuale obiecte sau mâncare, etc.

Când asistenții sanitari de pe ambulanță au sosit la fața locului, scrie Il Messaggero, au găsit-o pe Alessia vânătă la față și în stare de inconștiență. Au resuscitat-o imediat și au conectat-o la aparate care să o ajute să respire, apoi au transportat-o la spitalul din Monterotondo. Inima micuței noastre conaționale a început să bată din nou, dar starea sa a rămas la fel de critică. Creierul său a stat prea multe minute fără oxigen, au constatat medicii care au decis să o transfere cu elicopterul la spitalul Policlinico Agostino Gemelli din Roma.

Medicii de la Gemelli au înțeles imediat că lipsa de oxigen a provocat pagube mari creierului fetiței, dar nu și-au pierdut speranța, așa cum nici părinții Alessiei nu și-au pierdut-o. Cu toate acestea, miercuri dimineață, în jurul orei 10:00, inima micuței a încetat să mai bată, transformând totul într-o tragedie de nedescris pentru familia de români care trăiește de mulți ani la Monterotondo.

„Fiica mea era bine, nu am liniște din cauza a ceea ce s-a întâmplat. Medicii mi-au spus că i-au găsit ceva în gât, nu cred că era carne pentru că nu a mâncat asta, poate mozzarella sau altceva. Acum vreau doar să înțeleg și să se facă dreptate pentru fetița mea”, spune în lacrimi Laura, mama îndurerată a micuței Alessia, citată de Il Messaggero.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Autopsia asupra trupului neînsuflețit al fetei va avea loc în zilele următoare, iar Procuratura din Tivoli a deschis o anchetă pentru a atribui eventuale responsabilități pentru moartea Alessiei. Momentan însă dosarul nu are inculpați fiindcă procurorul Andrea Calice, care se ocupă de caz, vrea să înțeleagă mai întâi cum au decurs lucrurile.

Întrebări fără răspuns totuși sunt destule: de ce nu știau învățătoarele cum să aplice manevrele de dezobstructie ale căilor respiratorii? Acea școală nu are un cabinet medical cu personal specializat care să intervină în astfel de cazuri? Polițiștii locali, care s-au prezentat și ei la școală în momentul în care a fost chemată ambulanța, au luat în mod sumar declarațiile învățătoarelor în cursul zilei de marți, dar acestea urmează să fie interogate și de procuror pentru a da explicații mai detaliate cu privire la această tragedie.

Între timp, primarul localității Monterotondo a anunțat că va declara zi de doliu în oraș pentru data când va avea loc înmormântarea micuței noastre conaționale.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.
@rotalianul