Tată român își salvează fetița cu ajutorul medicilor din Italia. Micuța suferea de o boală rară și deosebit de gravă

O fetiță din București în vârstă de 5 anișori, foarte grav bolnavă, a fost salvată de medicii italieni de la spitalul Ismett din Palermo (Istituto Mediterraneo per i Trapianti e Terapie ad Alta Specializzazione), care i-au făcut un transplant de ficat donat de tatăl său, scrie Live Sicilia. Tatăl se numește Petre, are 30 de ani și ziua de azi, când în Italia se sărbătorește Ziua Tatălui, o petrece alături de fetița lui care îi poate acum zâmbi încurajator.

Fetița suferea de o insuficiență hepatică foarte gravă, atrezie biliară, o malformație a căilor biliare foarte rar întâlnită în practica medicală, care presupune sclerozarea ductului biliar extrahepatic și obstrucția căilor biliare extrahepatice, fiind caracterizată prin hepatomegalie și icter obstructiv.

La București a fost supusă inițial unei intervenții chirurgicale extrem de delicată care i-a permis o speranță minimă de viață. A câștigat timp prețios, dar soluția finală, pentru a se putea bucura de viață, era un transplant de ficat. Din informațiile puse la dispoziție de un medic pediatru, părinții ajung să afle că la Palermo se află Ismett, un centru de excelență în ce privește transplanturile pediatrice.

În noiembrie anul trecut, tatăl a trimis un e-mail către serviciul internațional de pacienți al spitalului și către profesorul-doctor Jean De Ville De Goyet, directorul secției de chirurgie abdominală pediatrică de la Ismett, cerându-i o consultație pentru fetița sa. Au urmat o serie de proceduri îngreunate mult de perioada de pandemie pe care o parcurgem.

Tata, mama și fetița au ajuns la Palermo în luna februarie a acestui an. Inițial, Petre a fost exclus ca donator pentru că fuma foarte mult, deși testele de compatibilitate erau încurajatoare. Fata era în condiții clinice critice și tatăl nu a stat pe gânduri, a renunțat imediat la fumat pentru a-i salva viața. S-a efectuat astfel transplantul de ficat de la tată la fiică și intervenția a avut succes.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Condițiile în care se prezintă acum fetița sunt excelente – a declarat profesorul De Ville – și în câteva zile va putea pleca acasă. Transplantul cu ficat de la donator viu este dificile, dar constituie un tratament alternativ viabil pentru acești pacienți tineri, care nu au șansa să poată aștepta prea mult. Ismett este acum un adevărat punct de referință pentru transplanturile de organe solide, în special ficat și rinichi, și pentru intervenții complexe, o structură internațională capabilă să răspundă nevoilor tuturor pacienților sicilieni, dar și a celor din restul Italiei și a altor țări europene.”

Petre, tatăl fetiței salvată de medicii de la Ismett din Palermo. Foto: Live Sicilia

În acest timp, printre toți tăticii din lume care se pot bucura de copiii lor se află și Petre, care a făcut tot posibilul și a salvat viața fetiței sale.