Fetiță româncă ucisă în Italia, găsită mumificată într-o saltea aruncată la gunoi. După 23 de ani cazul este încă nerezolvat

Cazul eclatant al micuței Mirabela, fetiță româncă de etnie romă găsită moartă la Roma în urmă cu 23 de ani, este cronica unei crime fără vinovat, nimeni nu a fost condamnat pentru moartea sa. Dispărută la data de 13 noiembrie 1999, a fost găsită patru luni mai târziu, mumificată, înfășurată într-o saltea aruncată. Avea numai 7 anișori.

Mirabela Rafailă locuia împreună cu părinții și surorile sale în Bitonto, o localitate de lângă Bari, regiunea Puglia. De obicei cerșea pe stradă și o făcuse și în dimineața rece de 13 noiembrie 1999, când în jurul orei 12:00 a dispărut în neant, la doar câțiva pași de un semafor de pe șoseaua care duce de la Bitonto la Palo del Colle. Cele două surori mai mari plecaseră să urineze în spatele unui zid de piatră, iar părinții lor rămăseseră acasă.

Imediat după dispariție, Ileana și Gheorghe Rafailă, s-au prezentat la secția de poliție unde au sesizat faptul că cea mai mică dintre fetele lor este de negăsit.

De fapt, părinții au fost primii suspecți în acest caz rămas nerezolvat și astăzi, după 23 de ani de la dispariția copilei. Pe 17 decembrie 1999, Ileana și Gheorghe Rafailă ajung în cătușe sub acuzația gravă că și-au vândut fiica unui alt trib nomad pentru a răscumpăra o datorie neachitată.

Mama și tatăl Mirabelei au rămas în închisoare până pe 23 martie, când acuzațiile împotriva lor s-au dovedit a fi nefondate. Traducătoarea, împreună cu polițista de origine romă care au lucrat la caz au „înțeles greșit” ceea ce au auzit în timpul interceptărilor telefonice, imaginându-și comploturi care nu și-au găsit confirmarea în realitate. Ele vor fi trimise în judecată pentru calomnie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Părinții erau nevinovați și au fost eliberați, dar au continuat să fie acuzați de abandon de minor și că și-au pus fiicele să cerșească. După luni de investigații privind dispariția micuței ancheta a trebuit să fie reluată de la zero.

La numai o săptămână, pe data de 30 martie 2000, Mirabela va fi găsită. Nu așa cum toți își doreau, vie și nevătămată, ci moartă, mumificată, înfășurată într-o saltea abandonată pe un teren cultivat cu furaje, la 200 de metri de locul unde dispăruse cu patru luni jumătate în urmă. Trupul neînsuflețit, aflat într-o stare avansată de descompunere, a fost recunoscut după papuceii pe care Mirabela îi avea în picioare în ziua dispariției și după haine. Conform medicului legist este posibil ca fetița să fi fost ucisă chiar în ziua în care a dispărut, iar salteaua în care i-a fost găsit corpul era de mult timp pe terenul respectiv, au declarat niște martori.

Locul unde a fost găsit trupul neînsuflețit al fetiței. Sursa foto: DaBitonto

Investigatorii italieni au început o nouă serie de cercetări, cu alte indicii și urmărind mai multe piste, dar niciuna cu un rezultat concret. Au bătut la ușa rulotei unui băiat albanez care lucra pentru fermierul care a găsit cadavrul fetei, dar în locuința „mobilă” a tânărului nu au găsit nimic.

Mirabela. Sursa foto: DaBitonto

Un polițist din Bitonto, care avea la suflet povestea Mirabelei, monitoriza în fiecare zi locul unde fusese găsit cadavrul copilei, convins că mai devreme sau mai târziu criminalul se va întoarce la locul faptei. Astfel, a descoperit un bărbat, medic într-un cunoscut spital din zonă, care se masturba în mașina parcată chiar pe drumul rural, adiacent locului unde a fost găsit corpul fetei.

- Continuarea după publicitate -

Medicul nu fusese căsătorit niciodată, își trăise cea mai mare parte a vieții cu o mamă în vârstă și își petrecea timpul liber conducând fără țintă. Pe seama lui exista o plângere pentru fapte obscene și rezistență la un funcționar public. Polițiștii i-au percheziționat casa, iar când au deschis ușa au găsit un apartament curat și ordonat. Numai că unul dintre ei și-a dat seama că nu exista periuță de dinți în baie, ca și cum apartamentul respectiv nu era folosit. Așa au găsit un alt apartament al medicului, în același imobil, dar la parter. În interiorul acestuia din urmă era un haos de nedescris, inclusiv găleți cu urină în salon, dar nimic din acea casă a ororilor nu l-au indicat drept ucigaș, nici măcar ca potențial suspect. Și această pistă s-a dovedit fără niciun rezultat, ca și alta, a unui bărbat care molesta fetițele care cerșeau la colțul străzilor.

Epilogul este unul deosebit de trist, o dată prin prisma faptului că o fetiță de numai 7 ani și-a pierdut viața cine știe în ce chinuri, precum și pentru că asasinul va rămâne nepedepsit. Un ucigaș fără chip și nume care cel puțin până acum, timp de 23 de ani, s-a plimbat liber printre noi.

Într-un interviu din 4 martie 2018, pentru Corriere della Sera, procurorul Gianrico Carofiglio a declarat că a dus întotdeauna cu el un „sentiment teribil de frustrare pentru acest caz” și că, după atâția ani, încă este convins că vinovat de crimă a fost medicul. „L-am interogat toată noaptea. A fost un moment când mi-am spus: poate vorbesc prea mult cu el. Cred că a abuzat și de alte fete. L-am trimis în judecată pentru acte obscene într-un loc public, dar nu am reușit să-l încadram pentru crimă, n-am avut dovezi. Sunt încă convins că el a fost vinovat”.

Sursa informațiilor și a imaginilor: DaBitonto.

@rotalianul