Fetița unor români din Italia s-a născut moartă fiindcă mamei nu i-a fost făcută cezariană la timp. Doi medici și o moașă trimiși în judecată

Doi medici și o moașă de la Clinica Villa Fiorita din orașul italian Capua (Campania) vor fi judecați sub acuzația de ucidere din culpă a unei fetițe nou-născute, primul copil al unei familii de români cu domiciliul în localitatea Teano.

Decizia a fost luată miercuri, 6 iulie 2022, la Tribunalul din Santa Maria Capua Vetere, după audierile făcute în cadrul ședinței susținute în fața judecătorului unic Alessandra Cesare, informează Caserta News.

Era 3 octombrie 2015 când cuplul de români, cu reședința mai întâi în Vairano Patenora și apoi în Teano, a mers la clinica Villa Fiorita din Capua pentru a da naștere primului lor copil. Totul părea să meargă bine dar, în mod inexplicabil, fetița s-a născut fără viață.

Absolut neîncrezători față de ceea ce s-a întâmplat, părinții fetiței au cerut intervenția carabinierilor, care s-au deplasat imediat la sediul clinicii și au efectuat primele investigații ale cazului.

Ulterior, în urma plângerii depuse de cei doi părinți ai nou-născutei moartă, Parchetul din Santa Maria Capua Vetere a dispus o autopsie, precum și o serie de investigații pentru a verifica posibila responsabilitate a lucrătorilor din domeniul sănătății care trebuiau să asiste nașterea. În audiența de acum câteva luni s-a auzit astfel mărturia tinerei mame, care a reconstituit acele momente dramatice și dureroase care au avut loc în clinica Villa Fiorita.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cele din urmă, Parchetul din Santa Maria Capua Vetere a solicitat punerea sub acuzare a celor doi ginecologi care au asistat la travaliu și la nașterea propriu-zisă, medicii Felice Foresta și Rosa Di Meo Rosa, precum și moașa de serviciu de atunci, Roberta Merola.

Într-o cooperare culpabilă, cei trei acuzați au fost trași la răspundere pentru moartea copilului, deoarece nu ar fi monitorizat cum trebuie evoluția sarcinii, chiar și în prezența unei afecțiuni clinice a fătului și a nașterii care trebuia să funcționeze în acest sens.

Dacă bătăile inimii ale fătului ar fi fost considerate ca o alertă normală și s-ar fi intervenit de urgență cu o cezariană, efectuată cu 15 minute mai devreme, viața copilului nenăscut ar fi fost salvată.

Potrivit reconstrucției procurorului adjunct Sergio Occhionero, medicii nu ar fi finalizat în totalitate procedurile necesare realizării în bune condiții a nașterii și fără a preveni moartea nou-născutului.

Femeia însărcinată a fost plasată în camera de travaliu și monitorizată prin urmărire. La ora 12:07 ritmul cardiac al fătului a început să prezinte anomalii. Au existat trei modificări ale acestuia care trebuiau considerate alerte.

În consecință, nu a existat continuitate în monitorizarea fătului astfel încât, la ora 15:10, femeia în travaliu a născut copilul fără viață. Consultanții medicali chemați în tribunal pentru o analiză au confirmat cadrul probatoriu al Parchetului din San Marino.

În timpul audierii preliminare, cei doi părinți ai fetiței s-au constituit parte civilă prin avocații Vincenzo Cortellessa și Mario Palmirani, solicitând și obținând, printre altele, citația în calitate de responsabil civil al clinicii Villa Fiorita din Capua, unde a avut loc nașterea și decesul nou-născutului.

La finalul ședinței preliminare, judecătoarea Alessandra Grammatica a acceptat cererile procurorului și ale apărătorilor celor două părți civile, dispunând punerea sub acuzare a celor trei lucrători medicali în fața Tribunalului din San Marino pentru prima jumătate a lunii septembrie, unde vor trebui să răspundă pentru acuzația de ucidere din culpă.

- Continuarea după publicitate -

Procesul va continua în sala de judecată cu audierea martorilor apărării. În echipa apărării părților civile sunt angajați avocații Mario Palmirani și Vincenzo Cortellessa, Carlo Perrotta și Paola Santantonio pentru inculpați și Davide Pascarella pentru clinica Villa Fiorita.