Roma: Filmul „Octav” în cadrul Propatria Festival 2018 (video)

Joi, 11 octombrie 2018, ora 20:00, în premieră națională în Italia, Asociaţia Propatria din Roma și Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Centrul Saint Louis – Institutul Francez pe lângă Sfântul Scaun, vor prezenta filmul de lung metraj Octav, regizat de Serge Ioan Celibidachi, fiul marelui dirijor și compozitor Sergiu Celibidache, cu o distribuție excepțională: Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Maria Obretin și Andrei Ioan Ionescu. Coloana sonoră Vladimir Cosma.

Directorul de imagine al filmului este renumitul artist italian Blasco Giurato, cu un palmares de peste 100 de premii câștigate în numeroase festivaluri internaționale de film, printre care un Oscar pentru imagine pentru filmul „Nuovo Cinema Paradiso”. Blasco Giurato va răspunde întrebărilor publicului într-o sesiune de Q/A moderată de Conf. univ. dr. Oana Boșca-Mălin, director adjunct al Accademia di Romania in Roma.

Proiecția filmului Octav va avea loc în Sala Cinema a „Institut Francaise – Centre Saint Louis” (Largo Giuseppe Toniolo, 20-22, Roma). Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Un film de autor, cu un subiect care explorează teme universale precum timpul, nostalgia și dragostea în cea mai pură și măreață formă a sa, întruchipată aici de relația profundă și inocentă dintre un bătrân de 80 de ani și o fetiță de 10 ani. Intrigantă și originală în această poveste este călătoria în timp pe care o face o personajul principal, bătrânul Octav (Marcel Iureș), în urma căreia ies la iveală evenimente importante din copilăria sa, acesta rămânând în același timp prizonier al trupului său îmbătrânit.

„Octav este, de departe, cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum. M-a cucerit de la prima citire. Acest rol este o provocare actoricească pentru mine, deoarece presupune să interpretez personajul unui copil din perspectiva unui adult.” (Marcel Iureș)

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Octav“ ne poate ajuta să ne reamintim cine suntem cu adevărat și să ne facem curaj să ne explorăm trecutul, iar pentru cei mai norocoși dintre noi este o reafirmare a generozității infinite a vieții.” (Serge Ioan Celebidachi)

„Pentru mine acest film este un miracol.De când am citit scenariul, m-am îndrăgostit de proiect.Acest film spune o poveste ce ar trebui să preocupe întrega lume. Un alt miracol a fost să întâlnesc un regizor extraordinar. După lunga mea experiență, pot spune când un film este important. Acest film este cu siguranță important, iar pentru România și mai important.” “Acest film reprezintă testamentul meu pe peliculă.”(Blasco Giurato)

Distribuie acest articol