O firmă românească de curățenie a înșelat statul italian cu 150.000 de euro. Cu sediul în România, dar cu munca în Italia

Comandamentul Provincial al Gărzii Financiare din Lucca (Toscana), a încheiat o anchetă care a scos la iveală o societate înființată oficial în România, dar activă în Versilia (zonă geografică din provincia Lucca).

Potrivit investigațiilor efectuate, compania, care avea drept activitate curățenia în hoteluri și în alte structuri de cazare, ar fi înșelat statul italian cu 150.000 de euro. Pe lângă neplata impozitelor pe venit, firma obișnuia să recruteze și personal la negru, fără contract de muncă.

Investigațiile au scos la iveală că firma de curățenie a fost înființată în România pentru a evita plata impozitelor în Italia. În realitate, din anul 2018 până în 2021, activitatea de muncă pare să fi fost exercitată exclusiv în Italia, prin contracte de achiziție cu hoteluri și unități de cazare din Versilia.

În cadrul analizei aprofundate, lansată în urma unui raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă Lucca-Massa Carrara, administrația fiscală din țara noastră a fost înștiințată și a demarat cercetări conform  contractelor de cooperare internațională.

Autoritățile române au confirmat că societatea în cauză nu desfășura nicio activitate în România, că sediul social declarat era o simplă adresă de domiciliu și că toți angajații erau încadrați conform legislației fiscale românești, deși sunt rezidenți în Italia de mulți ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Proprietara firmei de curățeniei era o femeie de naționalitate română, cu domiciliul în Italia de peste 10 ani. Acesteia, i s-a contestat o evaziune fiscală de peste 150.000 de euro, în dauna statului italian.