Florența: Eveniment în memoria lui Nicolae Petrescu Comnen, diplomat român, cetățean de onoare al Florenței și europeist

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la moartea lui Nicolae Petrescu Comnen, născut la 24 august, 1881, la București și decedat în 8 decembrie, 1958, la Florența, Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Primăria orașului Florența, cu sprijinul Asociației Culturale Alter.NATIVA și al Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC) și cu colaborarea Institutului istoric toscan pentru Rezistență și Epoca Contemporană și al Arhidiocezei de Florența organizează vineri, 7 decembrie 2018, la Florența (Italia), o serie de manifestări dedicate marelui diplomat român.

Nicolae Petrescu Comnen a fost ministru de externe, ministru plenipotențiar al României la Berna, Berlin și Sfântul Scaun și ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, avocat, profesor, jurnalist și om politic român rămas în exil la Florența unde s-a stins din viață la data de 8 decembrie 1958.

„Numele lui face parte din istoria acestui oraș, care, în data de 14 mai 1945, îi conferă titlul de Cetățean de Onoare al Florenței pentru eforturile depuse la salvarea comorilor artistice și pentru protejarea cetățenilor de ororile războiului.”, se specifică pe pagina de Facebook a asociației culturale Alter.NATIVA.

Începând cu orele 9:30 la Palagio di Parte Guelfa (Piazza di Parte Guelfa nr.1, Florența) va avea loc simpozionul „Nicolae Petrescu Comnen. Diplomat român, cetățean de onoare al Florenței și europeist” la care vor participa reprezentanți ai autorităților române, italiene și ai Sfântului Scaun, precum și importanți istorici români și italieni.

În deschiderea evenimentului vor susține intervenții: Giovanni Bettarini, Consilier pentru relații internaționale în cadrul Primăriei orașului Florența, E.S. Prof. univ. Dr. Liviu-Petru Zăpîrţan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Em.S. Card. Giuseppe Betori, Arhiepiscop de Florența, E.S. Amb. Dr. Lazăr Comănescu, fost Ministru de externe al României și Melania Cristina Cotoi, ghid specializat la Florența, din partea Asociației Culturale Alter. NATIVA și a Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC- București). În partea a doua a simpozionului vor interveni: Lect. univ. Dr. Adrian Vițalaru de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și autorul volumului “Nicolae Petrescu Comnen. Diplomat”, Prof. univ. Dr. Francesco Guida şi Prof. univ. Dr. Alberto Basciani de la Universitatea Roma Tre, iar de la Universitatea din Florența, Prof. univ. Dr. Simone Neri Serneri, președinte al Institutului istoric toscan pentru Rezistență și Epoca Contemporană şi Prof. univ. Dr. Giulio Conticelli, președintele Comisiei ministeriale pentru ediția națională a operelor lui „Giorgio La Pira”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Începând cu orele 15:00, la Cimitirul „delle Porte Sante”, va avea loc o depunere de coroane și flori la mormântul lui Nicolae Petrescu Comnen la care vor participa reprezentanți ai instituțiilor românești și italiene, reprezentanți ai comunității românești și ai principalelor culte religioase.

Program:

  • orele 09:30- 10:45
    Giovanni Bettarini, Consilier Local pentru Relații Internaționale, Primăria Florenței;

E.S. Liviu-Petru Zăpîrţan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun – „N. Petrescu Comnen, diplomat român și Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun”;

Em.S. Card. Giuseppe Betori, Arhiepiscop de Florența;

Melania Cristina Cotoi, reprezentant al asociațiilor Alter.NATIVA și Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) – Saluturi și introducere din partea colaboratorilor Alter.NATIVA şi AICC;
S.E. Amb. Lazăr Comănescu, fost Ministru al Afacerilor Externe și Ambasador al României – „N. Petrescu Comnen, Ministru român al Afacerilor Externe și Ambasador la Berlin”;

  • orele 11:00- 13:30
    Prof. Alberto Basciani, Universitatea Roma Tre – “Raporturile dintre România și Italia în prima jumătate a secolului al XX-lea”;
    Prof. Adrian Vițalaru, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași – ”Nicolae Petrescu Comnen – cariera unui diplomat român și profilul intelectual.”
    Prof. Simone Neri Serneri, Universitatea din Florența – ”Între război și rezistență. Florența „oraș deschis”?”;
    Prof. Francesco Guida, Universitatea Roma Tre – ”Scrierile lui N. Petrescu Comnen din timpul șederii la Florența”;
    Prof. Giulio Conticelli, Universitatea din Florența – ”Calea spre protejarea internațională a patrimoniului cultural: contribuția lui Nicolae Petrescu Comnen.”