Florența: Inaugurarea plăcii comemorative în cinstea domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, în cinstea aniversării a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române și a Centenarului Marii Uniri, sub patronajul Ambasadei României în Italia, al Consulatului General al României la Bologna, a Primăriei din Florența, a Primăriei municipiului Iași și a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Asociația Culturală AlterNativa în colaborare cu Comitato Fiorentino per il Risorgimento și cu susținerea financiară a Protopopiatelor Ortodoxe Române Toscana 1 și Toscana 2, la Florența a fost inaugurată o Placă Comemorativă în cinstea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Piazzale di Porta Romana, în fața ultimei reședințe de la Florența a domnitorului român.

La eveniment au participat și au luat cuvântul numeroase autorități civile și bisericești Ambasadorul României în Italia, George Bologan, primarul orașului Firenze, Dario Nardela, consulul general al României la Bologna, Maria Dobre, precum si reprezentanti ai primăriei orașului Iasi.

Slujba de sfințire a Plăcii Comemorative a fost oficiată de către Preasfințitul Atanasie de Bogdania, Episcopul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjurat de un sobor de preoți, în prezența a numeroși credincioși români și participanți italieni. La finalul evenimentului s-a cântat imnul Italiei și al României, precum și Hora Unirii.

Dezvelirea plăcii comemorative dedicată domnitorului A.I.Cuza la Florența, în Italia. Foto: Andrea Vannucci

Despre ideea amplasării unei plăci comemorative dedicate domnitorului A.I.Cuza, Melania Cristina Cotoi, președinta asociației culturale AlterNativa scrie pe pagina sa de Facebook:

„(…) Pentru prima dată la Florenţa se organiza un eveniment dedicat lui Alexandru Ioan Cuza. Am informat autorităţile române care ne-au oferit patronajul, iar Primăria Florenţa s-a activat din nou, de data aceasta prin intermediul Consiliului de Cooperare şi Relaţii Internaţionale, astfel evenimentul nostru a devenit unul instituţional.
Ni s-au alăturat istoricii italieni de la Comitetul pentru Unificarea Italiei din Florenţa şi prof. Marco Barrato, recunoscut pentru activitatea sa din sânul comunităţii româneşti, responsabil al Asociaţiei Regina Maria pentru Nord Italia şi care comemorează soldaţii români căzuţi pe teritoriul Italiei, E.S L.P. Zapartan, în calitate de istoric, iar din partea autorităţilor, de la Primăria Florenţa, Nicoletta Mantovani Pavarotti de la Relaţii Internaţionale şi Andrea Vannucci de la Toponomastică, de la Consiliul Regional Toscana, preşedintele Eugenio Giani şi Consulul României la Bologna, E.S. Eugen Şerbănescu.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Alături de Alexandru Leteanu, cu acordul actualilor proprietari, am putut documenta fotografic locurile prin care a trecut Cuza la Florenţa, aşa cum se prezintă ele astăzi: hotelul în care a poposit mai bine de trei săptămâni, camera în care a semnat contractul de vânzare- cumpărare a viitoarei vile a sa şi vilă în care a trăit la Florenţa.

În luna februarie 2018, la invitaţia Primăriei Iaşi şi a Muzeului Unirii, împreună cu Paolo de Anna am participat la simpozionul “Alexandru Ioan Cuza. Abdicare şi exil” pentru a prezenta cercetările noastre făcute la Florenţa. A fost o călătorie emoţionantă ştiind că Paolo de Anna putea urma paşii străbunicului său şi o ocazie unică de a o cunoaşte pe Aurica Ichim, doctor în istorie care şi-a dedicat 30 de ani Muzeului Unirii din Iaşi. La fel de emoţionant a fost şi în luna septembrie 2018, când d.na Aurica Ichim a făcut o vizită de lucru la Florenţa, ocazie cu care am avut prilejul să ne reunim cu Paolo de Anna şi Raffaello Romanelli în Galeria Romanelli.

S-au primit autorizaţiile din partea Primăriei, a Spaţiilor Verzi, a Prefecturii şi a Centrului Istoric şi Monumental Patrimoniu UNESCO, a Inspectoratului care protejează Bunurile Culturale, Artistice şi Peisagistice pentru a demara lucrările de amplasare a plăcii comemorative la vila Cuza de la Florenţa, pe care, o putem considera ultima reşedinţă a domnitorului român, în care şi-a petrecut ultimii ani din viaţă, departe de patria sa pe care nu a încetat să şi-o amintească, gândindu-se poate la ceea ce a realizat pentru poporul său şi la destinul acestuia. Lucrările de realizare şi amplasare a soclului cu placa comemorativă au fost realizate de o firmă specializată din Florenţa şi costurile sunt acoperite de mai multe parohii ortodoxe româneşti din Toscana.

În data de 26 ianuarie 2019 a avut loc inaugurarea monumentului dedicat Domnitorului Alexandru Ioan Cuza care a fost aşezat pe terenul de lângă vila în care a trăit ultimii săi ani din viaţă.

Mulţumesc Primăriei Florenţa, în mod special lui Andrea Vannucci, lui Paolo de Anna, Primăriei Municipiului Iaşi şi d. nei Aurica Ichim, parohiilor ortodoxe din Toscana şi lui Alexandru Leteanu.
De asemeni, mulţumesc Ambasadei României în Republica Italiană care a urmărit îndeaproape toate fazele proiectului şi care, alături de Primăria Municipiului Florenţa şi-au luat angajamentul ca pe această piatră să fie aşezat şi un bust al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Melania Cristina Cotoi
26 ianuarie 2019”

Distribuie acest articol