Florența: peste zece mii de persoane la o manifestație în memoria lui Idy Diene, cetățeanul senegalez ucis de un pensionar italian

Peste zece mii de persoane, reprezentanți ai comunităților senegaleze și italiene au fost prezente ieri, 10 martie, la demonstrația antirasistă din Florența, în numele cetățeanului senegalez ucis pe podul Vespucci de către un pensionar italian. Primarul Nardella declară: „Vom alege o zi când îl vom comemora din nou. Va fi declarat doliu în întreg orașul nostru.”, scrie La Repubblica.

Foto: La Repubblica

Pe pod, între flori, stă scris: „Noapte bună, frate.” Un băiat are afișează cu determinare o pancardă pe care stă scris: „Mie nu mi-e frică!” Au ajuns în Florența persoane din orice colț al Italiei. Cu mașina, cu trenul, cu autobuzul. Pentru a manifesta, da. Dar, mai presus de toate, să-i aducă un omagiu lui Idy Diene, cetățeanul senegalez ucis lunea trecută de un pensionar florentin, Roberto Pirrone, pe podul Vespucci. La manifestație au participat mai mult de 10,000 de persoane, eveniment organizat de comunitatea senegaleză din Toscana dar au fost prezente asociații locale și reprezentanți ai comunității senegaleze din alte orașe. Unii dintre ei au mers la Florența cu autobuzul, trei autocare au plecat de la Bergamo ieri dimineață, alții au venit de la Macerata, unde, la 3 februarie, șase persoane au fost rănite în timpul unei furii rasiste îndreptate împotriva cetățenilor de culoare.

Foto: La Repubblica

La manifestația din Florența au participat și mulți italieni: familii cu copii, adolescenți, vârstnici. Un climat diferit de cel care a marcat evenimentul marți, tot la Florența, cu momente de tensiune și proteste față de primarul Dario Nardella. Marșul tăcut a fost întrerupt doar corurile care se auzeau din când în când: „Justiție!”, strigau prietenii lui Idy. „Pace, pace!” intonează un grup în fruntea paradei. „Suntem cu toții anti-rasiști ​​și anti-fasciști”, cântă alți participanți. Parada anti-rasistă a început la câteva minute după ora 15:00 de la Piazza Santa Maria Novella, s-a mărșăluit pe străzile din centrul istoric până la Podul Vespucci, unde a fost ucis negustorul ambulant senegalez, apoi s-a revenit la Santa Maria Novella.

Forțele de ordine italiene au supravegheat de la distanță manifestanții pentru a preveni orice dispută. Dar nu a fost nevoie să se intervină. Magazinele au rămas deschise, marșul a avut loc între mașinile parcate și lucrătorii din construcții care ăși continuau activitatea la locul de muncă, fără nici o problemă. Comunitatea senegaleză a organizat ea însăși un serviciu de ordine. La sfârșitul inițiativei demonstranții au afișat un banner pe unul din balcoanele primăriei cu mesajul „Restiamo Umani”. Recentele alegeri legislative din Italia au fost marcate de o campanie electorală pe parcursul căreia s-au înregistrat o serie de incidente rasiste violente.

Roberto Pirrone, italianul în vârstă de 66 de ani care l-a ucis cu șase focuri de armă pe Idy Diene, bărbatul african care vindea genți din piele, umbrele și brățări lângă un pod din Florența, a fost arestat, dar autoritățile spun că uciderea acestuia nu ar fi avut o motivație rasistă. Mai mult, surse din anchetă au declarat că italianul suspect ar fi intenționat de fapt să se sinucidă din cauza unor probleme financiare, dar a decis să tragă în primul om care i-a ieșit în cale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI