Florin Stan, unul dintre românii care candidează în Italia la alegerile administrative din 20 – 21 septembrie

În această toamnă vor avea loc în Italia alegeri administrative locale, în același timp cu alegerile regionale din 7 regiuni și referendumul constituțional privind reducerea numărului de parlamentari. Numărul localităților ai căror locuitori vor fi chemați la urne este de 1.184.

Guvernul italian a ales ca alegerile administrative din acest an să se desfășoare duminică 20 septembrie (de la ora 07.00 la 23.00) și luni 21 septembrie (de la 07.00 la 15.00) cu excepția Siciliei, unde votul va avea loc pe 4 și 5 octombrie și a regiunii Sardinia, unde urnele se vor deschide pe 25 și 26 octombrie.

Printre candidați sunt și mulți români care au convingerea că doar prin implicare și acțiune vocea românilor va fi auzită, pentru ca autoritățile italiene să le cunoască nevoile, tradițiile și cultura și să răspundă în mod rapid și eficient cerințelor comunității. De asemenea, reprezentarea mai puternică a românilor la nivel politic și administrativ poate iniția un dialog extrem de necesar în societatea italiană.

Florin Cristinel Stan are 46 de ani și de 20 trăiește împreună cu familia în apropierea orașului Torino.

A lucrat ca simplu muncitor într-o fabrică din nordul peninsulei, iar de câteva luni și-a deschis o activitate proprie de consiliere și dezvoltare personală. Participă la alegerile administrative din Italia pentru postul de consilier la primăria localității Venaria Reale (Piemont) din partea partidului Moderati, un partid politic italian înrădăcinat în principal în zona orașului Torino, precum și în restul regiunii, prezent însă și în Lombardia, Emilia-Romagna, Campania și Sicilia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Despre proiectele sale Florin Stan ne-a mărturisit că sunt axate pe activități dedicate copiilor, tinerilor și înfrățirii între localitățile Venaria-Reale și orașul românesc Oradea, cu implicarea zonelor înconjurătoare:

„Copilăria pe asfalt (Infanzia sulla strada), este de exemplu un prim proiect, inspirat din ideea unei prietene de-a mele din Oradea care face lucruri extraordinare acolo și la rândul meu vreau să-i urmez exemplu și să întreprind activități la nivel administrativ în Venaria Reale dedicate copiilor. Obiectivul acestui prim proiect al meu este de a scoate copiii din virtualul jocurilor pe computer sau telefon în realitatea frumoasă a interacțiunii concrete, a jocurilor realizate împreună, în natură și în colectivitate. Cred că aproape toți dintre noi ne-am dat seama cât de important este acest aspect, dar prea puțini luăm inițiativă pentru a schimba ceva”, ne-a spus candidatul român.

Un alt proiect personal al lui Florin Stan este dedicat adolescenților

„Am intenția de a influența cât mai mulți tineri ca să înțeleagă acum, la vârsta marilor întrebări, ce înseamnă autostima, puterea de a decide singuri ceea ce vor să devină și încrederea în forțele proprii. Acest al doilea proiect l-am denumit Proiect de cultură și civilizație urbană și regională, este un proiect pe care îl voi prezenta împreună cu cel destinat copiilor consiliului local și chiar celui regional, pentru că ambele pot fi aplicate în cadrul mai multor colectivități de copii și adolescenți. Generații care reprezintă viitorul nostru și care trebuie să aibă speranțe și o viziuni pozitive asupra drumului pe care îl vor parcurge în viață.”

Inițiativele românului nostru nu se opresc aici…

Un al treilea proiect, cel mai drag sufletului meu, este despre colaborarea expansivă interregională europeană. Prin acest proiect am propus înfrățirea localității Venaria Reale cu orașul românesc Oradea. Am ales Oradea pentru că rezultatele administrație locale din acest oraș și în general din județul Bihor, sunt printre cele mai bune din România în ultimii 12-15 ani. Susțin organizarea unor festivaluri româno-italiene, în care să promovăm tradițiile populare, turismul din țara noastră și mai ales gastronomia autentică românească.

Florin Cristinel Stan, candidat român la postul de consilier în cadrul Primăriei din Venaria Reale (Piemont)

Alegerea unor reprezentanți în administrația locală din Italia este un lucru firesc într-o țară unde locuiesc peste un milion de români

„Suntem foarte mulți români care trăim în Italia de 15-20 de ani sau chiar mai mult, am avut timp suficient să ne integrăm și să înțelegem cum funcționează lucrurile din punct de vedere politic și administrativ în această țară, de aceea eu cred că o să fim din ce în ce mai mulți cei care vom candida la funcții de conducere în interiorul administrațiilor locale. Și, bineînțeles, cei care ne vom bucura de votul a câtor mai mulți români pentru că ar fi întotdeauna o mândrie pentru noi toți ca un conațional să facă parte dintr-o administrație de acest nivel.”

Problema noastră, a românilor din Italia, este lipsa de unitate

„Nu prea am fost uniți în toți acești ani și lucrurile mărețe se fac cu unitate și solidaritate, o persoană singură are posibilități limitate. Aș recomanda în primul rând celor care deja au fost aleși consilieri locali sau în alte funcții unde au posibilitatea de a interacționa cu comunitatea, să se implice mult mai mult, să creăm efectiv o energie a nostră, românească, pentru că noi, atunci când vrem să fim uniți ca să ne atingem un scop, chiar o facem foarte bine. Am mare încredere că vom reuși!”

Respect, onestitate și unitate

„Consider că toți cei care trăim pe teritoriul Italiei, nu neapărat doar români, ci și italieni, marocani, albanezi, polonezi, moldoveni, filipinezi sau alte naționalități, trebuie să dăm dovadă de mai multă toleranță și mai multă bunătate sufletească când interacționăm cu semenii noștri. Dragostea, respectul față de semeni, onestitatea și unitatea, acestea sunt cerințele fundamentale pentru o fundație solidă a comunității românești din Italia.”

Distribuie acest articol