A fost ales primul primar român în Italia: Daniel, 11 ani, primarul copiilor din Rossano

O inițiativă educațional-formativă de admirat a avut loc în provincia Cosenza din Italia. Ieri, miercuri, 14 martie, a fost ales noul primar al orașului Rossano. Acesta este Daniel George Rotaru, 11 ani, de origine română, care frecventează cursurile școlii medii A. G. Roncalli. Noul primar-copil a declarat că se simte jumătate italian, jumătate român, pentru că s-a născut în Italia, la Rossano, ca și sora sa mai mică, din părinți veniți din România.

„În Italia a venit mai întâi bunica mea paternă, apoi tatăl meu și în cele din urmă mama mea. S-au integrat atât de bine aici încât au decis să formeze o familie și să se oprească să trăiască aici, la Rossano”, povestește Daniel. Un băiat cu idei clare, departe de acea imagine un pic estompată și nehotărâtă care caracterizează în mare parte noile generații. „Solidaritatea și simțul civic: acestea sunt punctele forte ale gândirii mele” – continuă el – „care au fost de fapt baza discursului meu în timpul întâlnirii pentru alegeri.”

„Sensul civic care trebuie să fie perceput în cadrul familiilor, unde trebuie să vorbim despre el și să abordăm discursurile formative, de exemplu mediul înconjurător”, este de părere copilul-primar din Rossano. Daniel este la al doilea mandat de fapt, el are deja experiență de consilier. Împreună cu el, care a fost ales cu 8 voturi, s-au mai investit în funcții viceprimarul, Ammerata Gianfrancesco, președintele Consiliului, Grillo Angela, consilierul pentru mediu, Ferrone Ludovico, consilierul pentru legalitate și cultură, Monaco Grazia și consilierul pentru drepturi și solidaritate, Scigliano Alessia Pia. Tinerii, aleși de proprii lor colegi, provin din diverse școli ale orașului Rossano, scrie ecodellojonio.it.

Primarul orașului Rossano, Daniel George Rotaru, 11 ani, la stânga, cu viceprimarul, Ammerata Gianfrancesco

„Sunt foarte mândru să port tricolorul italian” – a spus Daniel – „pentru că, da, mă simt jumătate italian și jumătate român. În familie vorbim italiana, chiar dacă știu foarte bine și limba română. De fapt, am învățat-o singur, când eram mai mic, ascultând o mulțime de programe muzicale și de televiziune românești, așa am învățat și limba. Chiar și micul meu grup de prieteni este format din copii români și italieni. De multe ori mă întorc în România, unde îmi petrec vacanța de vară cu sora mea. O experiență unică a fost vizita la castelul legendarului Conte Dracula care este cea mai faimoasă și mai vizitată cetate din Transilvania!”

Alegerea primarului orașului din rândurile copiilor este o experiență educațională deosebită pentru tinerii din Rossano. O experiență trăită cu inocența și entuziasmul copilăriei, care educă și formează spiritul adulților de mâine. Noii consilieri aleși și primarul au anunțat că se vor întâlni în scurt timp pentru a discuta problemele cu care se confruntă în viața de zi cu zi din diferite sectoare. Oameni mici, probleme mici, pentru un viitor mare de mâine!

UP SERVICE DESPĂGUBIRI