Fostă badantă din Italia, ucisă în războiul din Ucraina. A renunțat la familie pentru a-și ajuta poporul

Maryana Triasko, o femeie de naționalitate ucraineană în vârstă de 37 de ani, care trăia de peste 14 ani în Italia, s-a reîntors pe 10 aprilie 2022 în patria sa pentru a-și ajuta compatrioții, după invazia trupelor ruse în Ucraina.

Ea a murit luni, 26 septembrie, după ce a fost grav rănită pe front cu două zile înainte, la aproximativ douăzeci de kilometri de centrala nucleară din Zaporoje.

Maryana Triasko, 37 de ani, ucisă în războiul de Ucraina. Foto: trevisotoday.it

Maryana era rezidentă în Villorba (Treviso) împreună cu soțul ei, Edgardo Spagnulo, și cu cei doi copii, o fetiță de 10 ani și un băiat de 14 ani.

La câteva zile după izbucnirea războiului, în luna martie, Maryana a cerut informații unei rude, întrebând-o dacă era nevoie de medici pe front. Pe 10 aprilie a plecat în Ucraina pentru a se alătura brigăzii 102 (cu numele de cod „Kvitka (floare)” al forțelor teritoriale de apărare, în calitate de medic militar.

„În aprilie am vorbit despre asta, eu și Maryana. I-am spus că nu vreau să plece. Ea a răspuns că s-a hotărât: va merge în țara ei, să ajute populația. A crescut cu o mare dragoste pentru Ucraina: când avea doar 19 ani a participat la revoluția portocalie a lui Timoșenko și acea experiență a marcat-o profund”, a explicat soțul ei într-un interviu acordat Corriere della Sera.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Maryana și soțul ei, Edgardo. Foto: corriere.it

Maryana și-a cunoscut soțul într-un parc în 2010, atunci când lucra ca badantă în localitatea Santa Lucia di Piave (Treviso). Dintr-o întâlnire absolut întâmplătoare, cei doi au intrat în vorbă, s-au îndrăgostit la prima vedere și s-au căsătorit după doi ani, după cum a dezvăluit Edgardo.

Soțul Maryanei a povestit cu lacrimi în ochi cum a fost anunțat de moartea iubitei sale soții.

„Sora ei Alessandra mi-a spus că a primit un apel de la un locotenent-colonel din armata ucraineană. El a fost cel care i-a dezvăluit că, pe 24 septembrie, Maryana a fost lovită de o dronă”.

Maryna pe frontul ucrainean. Foto: trevisotoday.it

Două zile s-ar fi chinuit medicii ucraineni să o salveze dar rănile erau foarte grave.

„Îmi amintesc prima noastră întâlnire, a vorbit mult și a zâmbit tot timpul, de parcă nu i-ar fi fost frică. Frații ei erau mândri de ea. A fost mereu îngrijorată de bunăstarea lor, a știut să încurajeze oamenii”, a adăugat o cunoștință veche de-a ei pentru site-ul ucrainean news.obozrevatel.com.

Multe persoane din satul ei natal, Trosyanets, situat în regiunea ucraineană Ivano-Frankivsk, continuă să păstreze amintiri frumoase despre ea.

„Maryana a crescut aici, a mers la școală, apoi a lucrat într-un spital local, a fost medic. În urmă cu aproximativ 14 ani, a plecat să locuiască și să lucreze în Italia. Cele două surori și mama sa locuiesc acolo, în timp ce fratele său este în Germania”, a precizat aceeași cunoștință a Maryanei.

Din zona Zaporoje, pe un car funicular, trupul neînsuflețit al eroinei a fost transportat în satul ei natal, Trosyanets (zona de vest a Ucrainei), într-o călătorie de peste o mie de kilometri care a durat două zile.

Iar miercuri, 28 septembrie, a avut loc înmormântarea Maryanei la care, conform imaginilor apărute pe rețelele de socializare, au participat sute de oameni.

Înmormântarea Maryanei. Foto: trevisotoday.it

Parcă toată țara a fost acolo să-și ia rămas bun „de la o femeie care s-a sacrificat pentru a-și ajuta poporul”, așa cum a spus îndurerat soțul Maryanei.

Întrebat de jurnalistul Corriere della Sera ce va face în continuare, Edgardo a conchis: „Eu? Deocamdată mama Maryanei este aici cu mine. Prioritatea este una singură: să ne creștem copiii!”