Românul din Italia găsit mort pe un câmp: Un om serios și de încredere, dar în trecut a avut probleme cu justiția

Mihăiță Radu, bărbatul român găsit fără viață la Porto Sant’Elpidio (Marche), era foarte cunoscut, apreciat și respectat în localitate, de aceea nimeni nu-și explică cum a ajuns să fie victima unei tragedii atât de înfiorătoare. Corpul bărbatului în vârstă de 32 de ani prezenta mai multe răni pe spate provocate cu un cuțit și a fost abandonat pe un câmp adiacent străzii Pescolla. „La locul de muncă era un băiat extrem de serios, priceput și de încredere, amabil și respectuos”, a spus fostul angajator al românului nostru care a reamintit însă că în trecut Mihăiță a avut ceva probleme cu justiția.

Locul unde a fost găsit decedat Mihăiță Radu. Foto: Il Resto del Carlino

Paolo Sgrilli conducea mica fabrică unde Mihăiță Radu a lucrat timp de 5 ani de zile și vorbește foarte frumos despre el, dar nu reușește să nu-și pună un mare semn de întrebare, la fel ca noi toți: cine era cu adevărat Mihăiță Radu, ce umbre ascunse îl urmăreau, pe cine a supărat atât de tare încât a plătit cu viața?

„Vestea pe care am aflat-o azi dimineață (ieri – n.r.) ne-a lăsat muți de uimire. L-am cunoscut și îl respectam pentru că era un muncitor extraordinar, nu-mi pot explica ce s-a întâmplat, modul în care a sfârșit dă naștere la o mie de întrebări pentru noi. Cine era cu adevărat această persoană?”, se întreabă Paolo Sgrilli.

„La locul de muncă Mihăiță era un băiat extrem de serios, priceput și de încredere, amabil și respectuos”, continuă Sgrilli. Uneori îmi dădea o mână de ajutor pentru anumite treburi chiar și în afara locului de muncă, știa să facă de toate, a demonstrat mereu că avea mâini de aur. Un băiat meticulos și ordonat în tot ce făcea.”

Numai că Paolo Sgrilli, care a dat acest interviu celor de la Il Resto del Carlino, îl cunoștea pe bărbatul român doar ca muncitor, despre viața lui privată știa prea puține lucruri:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„După ce fabrica s-a închis, nu am prea mai avut vești despre dânsul. Știam că la începutul verii trecute se despărțise de soția lui, tot de origine română, de la care avea un băiețel de 6 ani și în ultimul timp locuia singur într-un apartament din Porto Sant’Elpidio, în via Elpidiense. În rest era o persoană rezervată, nu se știa prea multe despre viața lui privată.”

Sgrilli aduce însă în discuție și alte detalii: „Anul trecut înainte de Crăciun reușise să își cumpere o mașină nouă și era foarte mulțumit că își îndeplinise acest obiectiv. Cu toate acestea îl vedeam deseori trist, poate din cauza divorțului pentru că ținuse foarte mult la familia lui.”

Înainte de a lucra la fabrica de ambalaje a lui Paolo Sgrilli, Mihăiță Radu a avut ceva probleme cu justiția: „Eram conștienți de acest lucru – subliniază Sgrilli – procesul a avut loc în timp ce el lucra deja la noi și am încercat să-l ajutăm punându-l în contact cu un avocat. O viață nu poate fi marcată de greșeli făcute în tinerețe și de aceea am încercat să îl reabilităm prin muncă.”

Mihăiță Radu într-o fotografie recentă. Foto: Il Resto del Carlino

Pe lângă faptul că era cinstit și responsabil la locul de muncă, Mihăiță Radu activa ca voluntar la asociația „Croce Verde” din localitate. Rămăsese aici după o perioadă în care a prestat activitate în folosul comunității, pedeapsă impusă de statul italian. I-a plăcut voluntariatul la „Croce Verde” și a continuat să-l facă și după ce perioada de muncă socială a luat sfârșit.

- Continuarea după publicitate -

„Era o activitate ocazională, dar de aproximativ o lună nu mai venea deloc”, spun însă cei de la Crucea Verde. Despre Mihăiță Radu și ei sunt de aceeași părere cu Sgrilli: „Pentru cât am reușit noi să ne dăm seama era o persoană mereu disponibilă, era un om onest și corect cu cei din jur.”

În localitatea unde trăia, despre tânărul român toată lumea vorbește numai de bine. Și totuși cineva era atât de supărat pe el încât i-a provocat mai multe răni cu un cuțit care i-au adus moartea. Nu se știe încă dacă Mihăiță Radu a fost ucis acolo unde a fost găsit trupul său neînsuflețit sau a fost omorât în alt loc și abandonat apoi pe câmpul de lângă via Pescolla. Rămâne în sarcina anchetatorilor să găsească răspunsurile și pe cel care a luat viața unui tânăr bărbat muncitor, cinstit, responsabil și tată al unui copil de numai 6 anișori.

@rotalianul