Fostul premier al Italiei, Matteo Renzi, vrea să elimine „Venitul de Cetățenie” organizând un referendum

„În 2022, după alegerea Președintelui Republicii, vom începe să adunăm semnături pentru un referendum de abrogare a Venitului de Cetățenie (Reddito di Cittadinanza).”

Anunțul a fost făcut de fostul prim-ministru al Italiei, Matteo Renzi, care consideră, alături de colegii săi din partidul Italia Viva (dar și de alți lideri politici din Peninsulă, precum Matteo Salvini) că această subvenție plătită de statul italian trebuie eliminată.

„Vrem să fie italienii cei care să decidă dacă Venitul de Cetățenie este contraproductiv și dacă trebuie menținut sau nu”, a mai spus Renzi, citat de agenția de presă ADNKRONOS.

Potrivit fostului premier italian, acest ajutor social, introdus la începutul anului 2019 de guvernul Conte la inițiativa partidului Movimento 5 Stelle, este o măsură care a eșuat, conform statisticilor, și care trimite un mesaj greșit poporului.

Din datele publicate de INPS (Institutul Național de Protecție Socială din Italia) reiese că, până în luna martie a acestui an, 1 376 000 de nuclee familiale au primit această subvenție de la stat cel puțin timp de o lună.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În total, persoanele care au beneficiat de venitul sau pensia de cetățenie sunt 3 138 000, majoritatea dintre ele fiind rezidente în regiunile din sudul Italiei.