Furt de un milion de euro în Italia. Zeci de opere de artă furate dintr-un muzeu într-o singură noapte

Un furt evaluat la un milion de euro a avut loc în noaptea dintre 6 și 7 martie 2024 la muzeul Vittoriale degli Italiani din localitatea italiană Gardone Riviera, provincia Brescia din Lombardia.

Furtul a fost descoperit la deschiderea muzeului de către angajați, care au constatat lipsa a 49 de opere din expoziția temporară a artistului Umberto Mastroianni, intitulată „Ca un aur cald și fluid. Aurul lui Umberto Mastroianni”, relatează Il Giornale di Brescia.

Expoziția, care includea 30 de bijuterii și 20 de sculpturi, a fost deschisă din 30 decembrie 2023 și urma să se încheie la data de 7 martie 2024.

20231230_122011-1024x768
O parte dintre obiectele furate.

Investigarea incidentului este în curs de către carabinierii din Salò, cu suportul comandamentului provincial din Brescia, și implicarea specialiștilor Nucleului de Protecție a Patrimoniului Cultural din Monza.

Giordano Bruno Guerri, președintele fundației Vittoriale degli Italiani, a confirmat furtul, subliniind că doar operele lui Mastroianni au fost furate, în timp ce restul colecției a rămas neatins.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Guerri a anunțat că o parte din bunurile furate a fost deja recuperată și că se lucrează îndeaproape cu forțele de ordine pentru a proteja patrimoniul. O conferință de presă este programată pentru sâmbătă pentru actualizări suplimentare.