Garda de Coastă italiană: 8.000 de persoane salvate din mare în ultimele zile. De unde vin acești imigranți și de ce?

Garda de Coastă italiană informează că marți, 18 aprilie, a salvat 140 de persoane care navigau în derivă pe Marea Mediterană încercând să ajungă pe țărmul european, o cifră care se adună la cei peste 8.000 de migranți salvați în ultimele zile, transmite EFE.

Cele 140 de persoane salvate marți se aflau la bordul unei bărci pneumatice și au fost asistate de două unități ale gărzilor de coastă italiene și transferate ulterior către o ambarcațiune a organizației Medici fără Frontiere.

La sfârșitul săptămânei trecute, au fost salvate circa 8.300 de persoane, între care mulți copii neînsoțiți.

Potrivit datelor ministerului italian de Interne, de la începutul anului au ajuns în Italia 27.000 de migranți, cu 35% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

De unde vin toți acești imigranți și de ce?

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Imigranții din Africa și din Orientul Mijlociu fug spre Europa pentru a scăpa de conflictele care macină țările lor, pentru a nu fi înrolați în armata propriei țări sau într-o grupare fie rebelă, fie teroristă.

Cei mai mulți imigranți pleacă din Siria, ţară în care mulți locuitori ajung să se alăture grupării jihadiste Statul Islamic.

„Dacă aş fi rămas în Siria, ar fi trebuit să fac parte dintr-una dintre tabere sau din Statul Islamic. Ar fi trebuit să iau arma în mâini şi să ucid oameni. Vreau doar să am grijă de copiii mei”, a povestit Mahmoud Shubat, un muncitor în construcţii în Homs, pentru CNN.

Siria este urmată în top de Eritreea, ţară din care oamenii fug în special pentru a evita recrutarea militară obligatorie.

Grupările teroriste de care acești imigranți încearcă să fugă sunt cele care profită de pe urma dorinței lor de a ajunge în Europa. Traficanții de persoane percep  sume între 4.000 și 5.000 de dolari pentru a îi aduce pe imigranți în Libia din Sudan sau Eritreea, apoi pentru călătoria din Libia spre Italia mai plătesc între 1.000 și 1.500 de dolari pentru a-și risca viața în speranța că vor ajunge în UE.

Facțiunile rivale din Libia cooperează în privinţa imigranţilor, o grupare ajungând să câştige chiar şi 60.000 de dolari pe săptămână din traficul de persoane. Din banii câştigaţi, ele cumpără armament şi se luptă între ele pentru a câştiga cât mai mult teren.

Uniunea Europeană încearcă să reducă imigrația după ce aproximativ 1,6 milioane de refugiați și migranți au ajuns pe continent, via Marea Mediterană, în 2014-2016.

Comisia Europeană a avertizat că nu va ezita să lanseze proceduri de infringement împotriva țărilor care refuză să primească refugiați din Italia și Grecia, cerând totodată înăsprirea măsurilor luate la nivel național împotriva migranților ilegali, relatează AFP și Reuters citate de Agerpres.