Garda Financiară din Italia: 29.000 de persoane primeau Venitul de cetățenie în mod fraudulos

Comandantul general al Gărzii Financiare din Italia, Giuseppe Zafarana, a declarat într-un interviu pentru publicația Corriere della Sera că în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 mai 2022, un număr de 29.000 de persoane au primit fraudulos Venitul de cetățenie, un ajutor social oferit din partea statului cetățenilor care nu au un loc de muncă și trăiesc sub pragul sărăciei. Printre cei care au înșelat statul italian se numără și foarte mulți români, informează Info Divise.

În verificările efectuate de Garda Financiară în colaborare cu INPS, privind Venitul de cetățenie, au fost descoperite infracţiuni cu u prejudiciu de 288 milioane de euro – din care 171 milioane primite deja în mod necuvenit și 117 milioane solicitate în mod fraudulos, dar care urmau să fie primite de beneficiari. Peste 29.000 de oameni au fost denunțați. Datele, referitoare la perioada 1 ianuarie 2021 – 31 mai 2022, au fost publicate de Garda Financiară.

Mai multe birouri CAF (Centre de Asistență Fiscală) au făcut obiectul unor controale și sunt anchetate pentru întocmirea nelegală a documentației necesare. La Milano, de exemplu, angajați CAF sunt acuzați că au furnizat documente false pentru 9.000 de cetățeni români. Conform Parchetului, românii se prezentau la CAF cu codurile fiscale a sute de conaționali afirmând că sunt rezidenți în Italia de 10 ani și au dreptul de a beneficia de Venitul de  cetățenie.

Angajaţii acestor centre primeau câte zece euro pentru fiecare dosar aprobat sau le aprobau chiar gratis sub ameninţare. Prin acest mecanism fraudulos reţeaua a încasat în total circa 60 de milioane de euro din ajutoarele pentru Venitul de cetăţenie şi pentru cel de urgenţă, acesta din urmă fiind acordat în contextul pandemiei.

Venitul de cetăţenie este un ajutor social adoptat cu obiectivul de a combate sărăcia şi excluderea socială, dar care a fost criticat pentru că este susceptibil la fraude şi descurajează căutarea unui loc de muncă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pot beneficia de acest venit – cuprins între 40 şi 780 de euro pe lună pentru o persoană sau până la 1.300 de euro pe lună pentru familii – italienii care nu au locuit în străinătate în ultimii doi ani şi străinii care au stat cel puţin 10 ani în Italia, dintre care ultimii doi ani fără întrerupere.

Pentru a beneficia de acest ajutor solicitantul trebuie să dovedească în plus că patrimoniul său nu depăşeşte anumite plafoane, iar în perioada de 18 luni cât este acordat el nu pot refuza mai mult de trei locuri de muncă, în funcţie de distanţa acestora faţă de domiciliul său.

Distribuie acest articol