Germania intenționează să recruteze români, italieni și polonezi ca soldați în armata sa

În așteptarea înființării unei armate europene, Germania intenționează să își mărească efectivele militare cu cetățeni originari din alte state ale UE. Condiția ca aceștia să adere la funcția de soldat în Germania este să trăiască deja în această țară de câțiva ani și să vorbească fluent limba germană. Planul, dezvăluit de revista săptămânală Der Spiegel, face parte dintr-un document confidențial elaborat de ministrul Apărării, Ursula von Leyen. „Bundeswehr”, armata federală, a decis să își mărească activele de la actualul număr de 179.000 la 198.000 până în 2024.

Campaniile de recrutare din rândul tinerilor germani nu se mai dovedesc eficiente, scrie Il Sole 24 Ore, declinul demografic și nivelul ocupațional ridicat sunt cauzele care duc la lipsa de ostași în armata germană, de aici, ideea de a recruta membri și din celelalte comunități care trăiesc pe teritoriul acestei țări. Potrivit documentului ministerului menționat mai sus, în Germania trăiesc aproximativ 255.000 de polonezi, 185.000 de italieni și 155.000 de români cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani. Dacă doar 10% dintre aceștia ar fi interesați să devină soldați în Bundeswehr, s-ar primi cel puțin 50.000 de cereri noi, iar creșterea personalului militar ar deveni realitate într-un scurt timp.

Nu se înțelege încă dacă Ministerul Apărării german intenționează crearea unei „Legiuni străine” după modelul francez, numai cu soldați de origine străină sau dorește integrarea noilor soldați comunitari în departamentele deja existente ale armatei germane. Planul este oricum trecut de faza „embrionară”, specifică sursa citată și pentru început se limitează doar la cetățeni europeni care trăiesc de mai mulți ani în Germania.

Nu puține state și-au manifestat preocupările în legătură cu această decizie a Ministerului Apărării german, pentru țările mai puțin bogate ar fi dificil să atragă soldați din afară, iar armatele lor ar putea suferi o concurență neloială din partea nemților. Planul Germaniei nu place Varșoviei, de exemplu. Ministrul polonez al apărării, Jacek Czaputowicz, a declarat că serviciul militar efectuat pe teritoriul unei țări trebuie să fie „în concordanță cu naționalitatea”.